vypushchena-vorohom-neshchodavno-raketa-tsyrkon-bula-dosyt-novoiu-ps-zsu

Випущена ворогом нещодавно ракета "Циркон" була досить новою - ПС ЗСУ

 • 29053 переглядiв

росія застосувала нещодавно виготовлену гіперзвукову ракету "Циркон", вироблену під час повномасштабного вторгнення в Україну, що свідчить про те, що її запаси виснажуються і вона випробовує нові ракети в бойових умовах.

Експерти встановили, що випущена нещодавно російськими військами гіперзвукова ракета "Циркон" була досить новою - виготовленою вже під час повномасштабного вторгнення рф в Україну, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону у понеділок, пише УНН.

Ракет у росіян залишилося досить багато. Як ми знаємо, за даними ГУР, їх залишилося майже тисяча. І ворог постійно використовує нові і нові ракети. Тобто запас уже в них досить суттєво вичерпаний. Ми це бачимо навіть по аналізу тих ракет, які от нещодавно застосовував ворог. Наприклад, тоді, коли він застосовував "Циркон". Так, наш Київський дослідний експертний центр встановив, що ракета була досить нова, тобто вже під час повномасштабного вторгнення була вироблена та ракета

- сказав Євлаш.

З його слів, "у тому числі ми бачимо, що запас вони накопичують протягом певного часу і потім його використовують". "Тобто, ми бачимо, що часу у них не багато, вони тільки зробили цю ракету і відразу запускають її в дію, у тому числі вони використовують і випробовують її в бойових умовах, випробовують нашу ППО, випробовують свої ракети, у тому числі й інші, і північнокорейські, як ми бачимо, застосовувалися по нашій території", - сказав речник ПС ЗСУ.

"Тому, звісно, що одна з функцій таких ударів, це і в тому числі розвідувальна", - зазначив він.

Додатково

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експерти після проведених досліджень першими офіційно повідомили, що 7 лютого під час удару по Україні рф застосувала ракети "Циркон".

"За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 "Циркон". Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Окрім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю "Циркону". Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023-2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно", - повідомив раніше директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Згодом Рувін уточнив, що у небі над Київщиною були збиті два "Циркони". Ракета не відповідає заявленим росією характеристикам і не містить жодних новітніх технологій.

"Ракета летіла зі швидкістю не більше ніж 2,5 тисячі кілометрів. Уражаючі фактори поки що теж не відповідають заявленим. Збірка російська: у деяких місцях ще лазером написані номери, а десь - видряпані цвяхами. Деякі плати ручної збірки. Є новітні речі безпосередньо у деяких вузлах. Решта все: стандартні двигуни, якість металу, складові частини нічим особливим не вирізняються, нічого революційного немає. Ми, правда, зараз вивчаємо, яка вибухова речовина використовувалася", - розповів Рувін.