shcho-peredbachaie-novyi-zakon-pro-mobilizatsiiu-roziasnennia-minoborony

Що передбачає новий закон про мобілізацію: роз'яснення Міноборони

 • 32432 переглядiв

Новий закон про мобілізацію та військову підготовку запроваджує базову військову підготовку в університетах з 2025 року, строкову військову службу тривалістю 5 місяців у мирний час та 3 місяці у воєнний час замість строкової служби, мобілізацію з 25 до 60 років та відстрочку від військової служби до досягнення призовного віку для громадян з 18 років.

У Міноборони дали роз’яснення, що передбачає новий закон про мобілізацію та військову підготовку. Про це пише УНН, із посиланням  на пресслужбу оборонного відомства.

Деталі

Законопроєкт № 10449 про мобілізацію та військову підготовку, що нині перебуває на фінальній стадії розгляду правок в комітеті ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, має ввести на законодавчому рівні наступні зміни:

  • Мобілізація пропонується від 25 до 60 років *З 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджується базова військовий вишкіл.
  • Від проходження базової військової підготовки в університетах звільняються деякі категорії громадян 
  • Замість строкової запроваджується базова військова служба на термін 5 місяців у мирний час і 3 місяці у воєнний  
  • Громадяни з 18 років можуть обрати час проходження базової військової служби 
  • Громадяни з 18 років, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку

Додатково

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за урядовий законопроєкт № 10449, який передбачає зміни у законодавство про мобілізацію, 7 лютого. У парламенті наголошували, що до другого читання законопроєкт матиме зміни. Зокрема, у монобільшості вказували, що до другого читання будуть шукати компроміси щодо відстрочки від військової служби для аспірантів, арешту рахунків тощо.

Напередодні народний депутат Олексій Гончаренко повідомляв, що парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки під час роботи над законопроєктом про мобілізацію відхилив правку щодо мобілізації з 18 річного віку