kyivski-mytnyky-konfiskuvaly-z-posylky-try-starodavni-kremiani-artefakty-6-ho-tysiacholittia-do-nashoi-ery

Київські митники конфіскували з посилки три стародавні крем'яні артефакти 6-го тисячоліття до нашої ери

 • 19613 переглядiв

Київські митники вилучили три археологічні крем'яні ядрища, датовані 6 тисячоліттям до нашої ери, з посилки, відправленої з Кривого Рогу до Сполучених Штатів.

Під час митного огляду міжнародного відправлення з Кривого Рогу до США були виявлені кам’яні ядрища з кременю. Артефакти датуються 6 тисячоліттям до н.е. Про це повідомили у Державній митній службі, пише УНН.

Під час митного огляду міжнародної посилки, яка відправлялася з Кривого Рогу до США, були знайдені кам’яні ядрища з кременю — нуклеуси. Через ознаки старовини цих каменів митники відправили знахідки на експертизу до Національного музею історії України, де фахівці підтвердили, що це справжні нуклеуси.

Нуклеуси – це кам’яні ядрища з кременю, обсидіану, яшми тощо. В давнину від них сколювали гострі пластини, що потім використовувалися як кам’яні знаряддя, наприклад - ножі.

Ці артефакти походять з північно-західної та західної частин України. Найбільший з них має довжину 15 см. Вони належать до матеріалів археологічних культур неолітичного періоду та доби бронзи, які датуються приблизно між 6-м і 2-м тисячоліттями до нашої ери, та мають значну культурну та історичну вартість.

Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України стосовно особи, яка намагалася відправити культурні цінності за кордон. Нуклеуси були конфісковані.

Нагадаємо

Митники вилучили 4270 незадекларованих фігурок аніме вартістю майже 700 тисяч гривень, які намагалися ввезти з Китаю поштою.