hensek-nato-nikhto-ne-ochikuie-vid-rosiiskykh-vyboriv-zmin-u-kremli-a-yikh-provedennia-na-okupovanykh-terytoriiakh-ukrainy-nezakonne

Генсек НАТО: ніхто не очікує від російських виборів змін у кремлі, а їх проведення на окупованих територіях України - незаконне

 • 30790 переглядiв

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що спроби росії організувати будь-які вибори на окупованих територіях України є абсолютно незаконними і порушують міжнародне право.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-які спроби організувати російські вибори на окупованих територіях України будуть абсолютно незаконними.  Про це він сказав під час пресконференції у четвер у Брюсселі, пише УНН.  

Деталі

"Вільні та справедливі вибори є основою будь-якої демократії. І вибори в росії не будуть вільними та справедливими. Тому що ми вже знаємо, що опозиційні політики сидять у в’язницях, дехто вбитий, багато в еміграції. І, власне, дехто з тих, хто намагався зареєструватися кандидатами, був позбавлений цього права. Тож фактично перед виборами ми можемо сказати, що вони не будуть вільними та справедливими", - зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО зауважив, що у росії немає вільної та незалежної преси, ЗМІ придушуються або виганяються.

Президент путін десятиліттями утримує владу в росії. Ніхто не очікує, що вибори в росії цього тижня принесуть якісь зміни в кремль. І звичайно, спроби росії організувати якусь частину виборів в окупованих регіонах України є абсолютно незаконними та порушують міжнародне право

- заявив Столтенберг.

Він зазначив, що під час останніх виборів у 2018 році ОБСЄ спостерігала за виборами та "чітко заявила, що обмеження основних свобод та реєстрації кандидатів призвели до відсутності справжньої конкуренції на російських виборах". "І немає жодних підстав вважати, що ситуація покращилася з 2018 року. Навпаки, тепер вона навіть менш відкрита та вільна, ніж у 2018 році", - вказав Генсек.

"Тож, право брати участь у справедливих та вільних виборах є фундаментальною частиною будь-якого демократичного суспільства. Але громадяни росії не можуть розраховувати на свободу і справедливість, тому що опозиційні політики мертві, у в'язницях або на засланні, а преса невільна", - підсумував Столтенберг.

Нагадаємо

МЗС України заявило, що проведення "виборів" президента рф на тимчасово окупованих територіях України є незаконним та не матиме жодних правових наслідків, і закликало громадян не брати в них участі, а міжнародне співтовариство - утриматися від визнання їхніх результатів.