chekhiia-zakupovuie-boieprypasy-dlia-ukrainy-i-u-soiuznykiv-rosii-zmi

Чехія закуповує боєприпаси для України і у союзників росії - ЗМІ

 • 26594 переглядiв

Через блокування американської допомоги, уповільнення західного виробництва і зменшення запасів в Україні Чехія використовує контакти часів холодної війни для закупівлі боєприпасів для України у країн, які є союзниками москви.

Чехія використовує контакти часів холодної війни для закупівлі боєприпасів для України. Через заблоковану допомогу США, сповільнене виробництво боєприпасів на Заході та скорочення запасів України, Прага закуповує їх у країн, які виступають як союзники москви. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, яке цитує Novinky, передає УНН

За даними WSJ, Чехія, яку видання називає одним із найзатятіших прихильників України в її захисті від російської агресії, отримала близько 800 000 артилерійських снарядів від різних постачальників з усього світу і виявила ще 700 000 одиниць, які можуть бути замовлені за умови додаткового фінансування. Наразі для першого траншу вдалося зібрати 300 тисяч снарядів. При цьому найбільший внесок у фінансування зробила Німеччина.

Як пише видання, колишня приналежність країни до радянського блоку виявилася несподіваною підмогою. 

Чехія успадкувала велику збройову промисловість з клієнтами по всьому світу і хороші відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, які мають великі запаси радянської зброї і здатні виробляти ще більше.

Україна зіткнулася з кризою боєприпасів через скорочення ракет ППО17.03.24, 03:51 • [views_0]

Видання пише, що  серед постачальників боєприпасів для України є й деякі держави, які називають себе союзниками росії. Поставки здійснюватимуться через Чехію або треті країни, щоб приховати будь-який прямий зв'язок між країнами походження та Україною, а також щоб не піддавати постачальників критики москви.

"Конфіденційність - ключовий момент: Ми говоримо і будемо говорити з усіма, незалежно від їхньої лояльності або політичної позиції - за деякими винятками, такими як Північна Корея", - заявив радник з національної безпеки прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали - Томаш Пояр. 

Як зазначав заступник міністра оборони Чехі Ян Їреш, чеська ініціатива виявила протиріччя між доброзичливим ставленням деяких урядів до росії та їхньою готовністю укладати угоди з союзниками України в приватному порядку.

"Кожен день зволікання має наслідки": Генсек НАТО закликав союзників надати Україні більше боєприпасів14.03.24, 13:48 • [views_0]

Чеські чиновники, які стоять за прихованими закупівлями боєприпасів, розповіли WSJ, що розпочались переговори про закупівлю боєприпасів незадовго до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вони почали їздити світом, укладати угоди і погоджувати експортні ліцензії з десятками виробників. 

"Чеська ініціатива допоможе Україні стабілізувати фронт і відновити перевагу", - заявив  колишній начальник штабу міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге. 

На думку аналітиків, Україні щомісяця потрібно до 200 000 одиниць боєприпасів різного калібру, щоб протистояти агресії росії.

Нагадаємо

Чехія знайшла можливість придбати в третіх країн ще 200 000 артилерійських боєприпасів для Сил оборони України.

Спецекспортери озброєння зобов’язані проводити інспекції виробництв та складських запасів – "Українська бронетехніка"15.03.24, 14:49 • [views_0]