mvs-estonii-zaklykalo-pravoslavni-parafii-vyity-z-pidporiadkuvannia-moskvy

МВС Естонії закликало православні парафії вийти з підпорядкування Москви

 • 29369 переглядiв

Міністерство внутрішніх справ Естонії закликає православні парафії виходити з юрисдикції Московського Патріархату, який воно називає "гібридною зброєю Росії для проведення агресивної політики у світі" і засуджує за виправдання військових дій в Україні.

МВС Естонії має намір переконати парафії Естонської православної церкви вийти зі складу Московського патріархату, повідомляє ERR з посиланням на віце-канцлера з питань народонаселення та громадянського суспільства міністерства Райво Кюйта, передає УНН.

Деталі

Напередодні, 18 квітня, на розгляд естонського парламенту Рійгікогу внесли проект заяви, в якій Московський патріархат назвали "гібридною зброєю Росії для проведення агресивної політики у світі" та висловили йому засудження за виправдання воєнних дій в Україні.

Проект підготували 52 депутати невдовзі після виходу наказу Всесвітнього російського народного собору , в якому військовий конфлікт між Росією та Україною названий "священною війною" і "етапом національно-визвольної боротьби російського народу проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, що стоїть за ним".

Як зазначили Кюйт та радник відділу у справах релігій МВС Рінго Рінгвее, ЕПЦ МП не перебуває у прямому підпорядкуванні Московського патріархату, а тому не несе відповідальності за формулювання, наведені у наказі. Проте, заявили вони, церква все ж таки "не вільна від впливу Московського патріархату", тому міністерство пропонує розірвати зв'язки з ним. ЕПЦ МП могла б приєднатися до Естонської апостольської православної церкви, яка входить до юрисдикції Константинопольського патріархату, допустили до МВС.

Кюйт запевнив, що влада Естонії не має наміру закривати церкви або перешкоджати роботі парафій, що входять до складу ЕПЦ МП.

ПАРЄ оголосила патріарха московського кирила та ієрархію рпц співучасниками воєнних злочинів18.04.24, 16:47 • [views_0]