zhinky-z-tretikh-krain-yaki-postrazhdaly-vid-domashnoho-nasylstva-mozhut-otrymaty-zakhyst-v-yes

Жінки з третіх країн, які постраждали від домашнього насильства, можуть отримати захист в ЄС

 • 21429 переглядiв

Європейський суд постановив, що жінки, які зазнали гендерно зумовленого насильства в країнах походження, можуть отримати статус біженця в ЄС. Це рішення також поширюється на жінок, які стикаються з реальною загрозою бути вбитими, або тих, хто зазнає насильства в сім'ї чи громаді через порушення культурних чи традиційних норм.

Згідно з рішенням Європейського суду, жінки можуть отримати статус біженця в ЄС, якщо вони піддаються насильству, включаючи сексуальне та домашнє насильство, в країні походження.

Про це передає УНН із посиланням на Суд Європейського Союзу.

Деталі

Європейський суд справедливості (ЄСП) у Люксембурзі ухвалив рішення, відповідно до якого жінки з третіх країн можуть отримати захист в ЄС, зокрема, якщо в себе в країні вони піддаються фізичному або психологічному насильству, включаючи сексуальне і домашнє насильство, в країні походження через свою стать. Згідно з рішенням ЄСП, якщо умови надання статусу біженця не будуть виконані, жінки матимуть право на додатковий захист також у разі реальної загрози бути вбитими; а також у разі актів насильства, скоєних проти них членом їхньої сім'ї або громади через передбачуване порушення культурних, релігійних або традиційних норм.

02.01.24, 04:00 • [views_0]

Видання Zeit наводить приклад, як курдська жінка турецького походження звернулася за міжнародним захистом до Болгарії. Вона була примусово видана заміж, але потім розлучилася. В результаті вона зазнала погроз з боку свого колишнього чоловіка і сім'ї свого походження і побоювалася стати жертвою так званого "вбивства честі". Вказується, що ця справа стала основою для рішення, яке зараз виніс Європейський суд.

16.01.24, 11:44 • [views_0]

Серед іншого, у своєму рішенні ЄСП посилається на Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами 2011 року, яка є обов'язковою для ЄС і визнає гендерне насильство над жінками як форму переслідування.

Нагадаємо

Уряд Німеччини схвалив законопроект, який прирівнює секснасильство на війні до воєнних злочинів.

Ігор Тележніков

Новини Світу