okupanty-ne-provodiat-na-zaes-v-povnomu-obsiazi-remonty-ta-rehlamentni-perevirky-kotin

Окупанти не проводять на ЗАЕС в повному обсязі ремонти та регламентні перевірки - Котін

 • 81249 переглядiв

Ситуація на Запорізькій АЕС щодня погіршується через брак кваліфікованого персоналу, непроведення ремонтів та планових перевірок, відсутність охолоджувальної води та ліній електропередач, а також постійну загрозу виходу з ладу обладнання та аварій через некомпетентні дії некваліфікованого персоналу, найнятого росіянами.

На Запорізькій АЕС брак кваліфікованого та ліцензованого персоналу, адже росіяни беруть на роботу всіх підряд. Це дуже велика загроза для обладнання. Не проводяться на ЗАЕС в повному обсязі ремонти та регламентні перевірки. Про це повідомив керівник Енергоатома Петро Котін в ефірі Radio NV, передає кореспондент УНН.

"Позаштатна ситуація там постійно. Ситуація за понад два роки окупації погіршується кожного дня на ЗАЕС. Основні загрози - це відсутність води охолоджуючої. Це після підриву Каховського водосховища. Відсутність й недостача ліній електропередач. На сьогодні вона підєднана до двох ліній української електромережі. Вже було вісім блокад на Запорізькій АЕС, коли було пошкоджено всі лінії. При цьому залишаються в роботі дизель-генератори. Відмова дизель-генераторів призводить до початку аварії з плавленням ядерного палива й викидом радіоактивних продуктів з реакторів...", - розповів Котін.

Ще однією загрозою він назвав брак кваліфікованого та ліцензованого персоналу на ЗАЕС.

"Через цей брак персоналу росіяни приймають на роботу на ЗАЕС всіх підряд, щоб показати МАГАТЕ, що всі позиції які потрібно зайняті, але зайняті вони абсолютно не кваліфікованим персоналом. Це дуже велика загроза обладнанню станції й через некомпетентні дії цього персоналу постійні йдуть відмови обладнання, й погіршується ситуація з цим обладнанням. Не проводяться в повному обсязі ремонти, не проводяться в повному обсязі регламентні перевірки. Атомний об'єкт він дуже складний й там багато тисяч одиниць обладнання, які потребують постійного по графіку перевірок", - зазначив Котін.

Він нагадав, що пару днів тому окупанти перевели четвертий енергоблок ЗАЕС в "холодний зупин".

Уперше з 2022 року: ЗАЕС перевела всі енергоблоки в "холодний зупин" - МАГАТЕ13.04.24, 20:10 • [views_0]

"Ми досі не знаємо, чому окупанти це зробили. Є таке побоювання, що виявили серйозні дефекти на четвертому енергоблоці. Чому вони перевели його в "холодний зупин", - сказав Котін.

Доповнення

Котін заявляв, що дії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) дуже стримані щодо звільнення Запорізької атомної електростанції від рф та передачі контролю українській стороні. МАГАТЕ показує неспроможність досягти цієї мети з наявними в них інструментами.