57percent-vid-zahalnoi-kilkosti-novykh-fopiv-vidkryto-zhinkamy-yaki-napriamy-naipopuliarnishi

57% від загальної кількості нових ФОПів відкрито жінками: які напрями найпопулярніші

 • 25661 переглядiв

Протягом останніх п'яти років спостерігається тенденція, коли жінки відкривають більше ФОПів, ніж чоловіки. У 2022 році, у зв'язку з повною масштабною війною в країні, кількість нових ФОПів значно зменшилася, проте жінки залишалися більш активними у цьому напрямку.

В Україні продовжується тенденція відкриття ФОПів жінками частіше, ніж чоловіками. У минулому році жінки обігнали чоловіків, хоча у відкритті нових компаній лідерство тримають чоловіки, передає УНН із посиланням на команди YouControl.Market.

Протягом останніх п'яти років спостерігається тенденція, коли жінки відкривають більше ФОПів, ніж чоловіки. У 2022 році, у зв'язку з повною масштабною війною в країні, кількість нових ФОПів значно зменшилася, проте жінки залишалися більш активними у цьому напрямку. У наступному 2023 році кількість нових ФОПів, відкритих жінками, стрімко зросла і перевищила кількість, відкритих чоловіками, на 45 тисяч. Це 57 % від загальної кількості нових ФОПів за 2023 рік.

"Збільшення частки бізнес-леді саме за рахунок органічного росту, а не зменшення частки чоловіків свідчить про те, що вони активно почали використовувати можливості малого підприємництва" - переконаний Експерт з комплаєнсу YouControl, зовнішній консультант Світового Банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки Михайло Кольцов.

Проте, щодо створення нових компаній, лідерство все ще міцно утримують чоловіки: у 2023 році жінки створили лише 24% нових підприємств. Така тенденція триває в Україні вже десятиліттями. Лише у 2022 році спостерігалося невелике зростання кількості нових компаній, заснованих жінками — 29% від загальної кількості.

Загалом в Україні налічується майже 1 млн активних комерційних компаній. Жінки володіють понад 18% цих фірм, тоді як ще більше 14% є спільною власністю жінок та чоловіків. Понад 54% юридичних осіб комерційних організаційно-правових форм належать чоловікам.

"Найбільше нових ФОПів за другий рік повномасштабної війни жінки створили для надання послуг салонами краси — понад 18 тисяч. Ця сфера стала найпопулярнішою серед усіх новостворених ФОПів на другий рік великої війни, а частка жінок-ФОПів у ній — 94%" - пишуть у дослідженні.

Нагадаємо

Платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот дослідила, як повномасштабна війна вплинула на гендерний розподіл серед підприємці. Так 51% відкритих з початку року ФОПів – відкриті жінками