u-mali-cherez-udary-droniv-zahynuly-13-tsyvilnykh-v-tomu-chysli-7-ditei

У Малі через удари дронів загинули 13 цивільних, в тому числі 7 дітей

 • 29362 переглядiв

У Малі в результаті удару безпілотника малійської армії загинуло 13 цивільних осіб, в тому числі 7 дітей, які шукали притулку в містечку Амасракад в регіоні Гао.

У Малі внаслідок ударів безпілотників у Амасракаді загинули 13 мирних жителів, у тому числі сім дітей. Це сталось ще 17 березня, однак дані про це оприлюднили лише сьогодні. Про це пише Amnesty International, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що жертвами стали цивільні, які шукали притулку в регіоні Гао.

Серед жертв шестеро братів і сестер та їхня мати.

Згідно зі свідченнями очевидців, зібраними виданням Amnesty, вночі 17 березня в Амасракаді, це регіон Гао, в місті вибухнули два дрони малійської армії. Через це загинули щонайменше 13 мирних жителів, у тому числі семеро дітей віком від двох до 17 років, та більше десятка людей отримали поранення.

У столиці Сомалі бойовики "Аш-Шабаб" напали на готель15.03.24, 02:30 • [views_0]

В офіційній заяві малійської армії удари прокоментували, як такі, що "сприяли нейтралізації багатьох терористів і деяких їхніх транспортних засобів". Однак, семеро місцевих, з числа тих хто вижив, та свідки нічних вибухів, під час спілкування із журналістами Amnesty International, спростовували твердження військових. Місцеві зазначили, що перший удар бпла дійсно потрапив в автівку Toyota Hilux, а от другий – прийшовся по неміцному тимчасовому притулку, де жили цивільні. Свідки стверджують, що дев’ять людей загинули від удару одразу.

Я не чув першого удару. Я все ще спав, але люди в моєму домі кинулися до сусідньої родини, щоб захистити. Після цього один із моїх синів повернувся, розбудив мене і розповів про машину, по якій був завданий перший удар. Я пішов за ним до іншого комплексу, де люди знайшли притулок. Другий удар стався, коли я дійшов до входу на територію. Я завмер і бачив полум'я навколо укриття. Мені знадобився деякий час, щоб потрапити на територію та попрямувати до жертв. Моя дружина та шестеро моїх дітей ховалися там, і всі вони загинули під час удару. Інші жертви були друзями та знайомими, які просто шукали захисту в цьому комплексі..

– розповів у коментарі Amnesty International Елгас, який втратив кількох родичів під час другого удару.

Влада Малі повинна дотримуватися своїх обов’язків згідно з міжнародним правом, яке вимагає від усіх сторін збройного конфлікту розрізняти цивільних осіб і комбатантів і утримуватися від здійснення цілеспрямованих або невибіркових нападів на цивільних осіб.

– сказала Саміра Дауд, регіональний директор Amnesty International у справах Заходу та Центральна Африка.

Контекст

З середини 2023 року уряд Малі посилив військові операції проти Аль-Каїди, Ісламської держави та колишніх повстанських груп. В рамках цих операцій військові регулярно проводять удари безпілотників. Посилення військових дій у регіонах Кідаль і Гао за останні кілька місяців призвело до того, що багато людей із сусідніх регіонів втекли до Амасракаду в пошуках притулку.

Очевидці та ті, хто вижив, повідомили Amnesty International, що ще одна людина померла від отриманих ран під час надання медичної допомоги в Амасракаді. Через два дні після удару безпілотника постраждала вагітна жінка, виявила, що її ненароджена дитина загинула.

Тетяна Салганік

Новини Світу