stratehiia-hroismana-brukivka-i-kokteil-molotova-zamist-dopomohy-zsu

"Стратегія" Гройсмана: бруківка і коктейль "Молотова" замість допомоги ЗСУ

 • 20605 переглядiв

У Вінниці цього року зібрано 931 мільйон гривень ПДФО. А на потреби Сил оборони України міська влада виділила трохи більше 15% від цієї суми

Вінниця є яскравим прикладом правильності рішення, що військове ПДФО треба було забрати у місцевих бюджетів. У 2023 році в цьому обласному центрі зібрано 931 мільйон гривень цього податку. А на потреби Сил оборони України міська влада виділила трохи більше 15% від цієї суми. Такі дані наводить Forbes Україна, пише УНН.

Монобільшість Гройсмана для бруківки та лав

У грошовому еквіваленті на Сили оборони було спрямовано 148 мільйонів гривень. Але, при цьому, на благоустрій Вінниці міська влада витратила 827 мільйонів гривень. Цифри, погодьтеся, абсолютно не порівняні.

Одразу виникає питання – кому бруківка, лави та клумби важливіші за бронежилети, тепловізори, форму та інші необхідні речі для наших військових?

Особливість Вінниці полягає у тому, що тут у міській раді двох думок бути не може. Є монобільшість із 34 депутатів від "Української стратегії Гройсмана" (УСГ). Мер міста Сергій Моргунов теж представляє політичну силу експрем’єр-міністра України, є його давнім політичним соратником і очолює осередок УСГ у Вінницькій області.

Тобто, не потрібно з кимось домовлятися, переконувати, що треба виділяти гроші на потреби військових, коли у тебе є абсолютна влада: прийшли, проголосували і пішли.

Однопартійці Гройсмана, в принципі, так і роблять, от тільки роблять це виключно з користю для себе. Адже ні для кого не секрет, що тендери на скверики, фонтани та зелені насадження – це майже ідеальна схема заробити на "відкатах" і покласти потрібні гроші у потрібну кишеню.

Цинічне "не пробачимо"

І все відбувається тоді, коли останнім часом зростає кількість повідомлень про потенційну загрозу "шахедів" у Вінницькій області. Соратники Володимира Гройсмана яким місцем думають, коли замість ловця "шахедів" виділяють гроші, приміром, на бруківку?  Вони чим ці "шахеди" збивати збираються?

У перші дні війни, Володимир Борисович на фоні якогось паркану і зелених насаджень записав войовничо-щемливе відео, як правильно треба робити коктейль "Молотова" - мабуть, вже тоді проводив заочний інструктаж для своїх однопартійців по "полюванню" на дрони.

Можна собі уявити як монобільшість УСГ на чолі зі своїм партайгеноссе бігає якимись хащами і намагається знешкодити іранський дрон-камікадзе пляшками із запальною сумішшю. Видовище не для людей зі слабкими нервами. Але для епічного піару, який так полюбляє Гройсман, підійде.

До речі, про піар. Особливий цинізм ситуації полягає у тому, що навіть на тих крихтах, які перепадають українським військовим від вінницької влади, Гройсман не забуває піаритися.

Так в було у жовтні під час передачі ЗСУ п’яти позашляховиків з прожекторами та понад 200 дронів, які були закуплені за бюджетні кошти Вінниці.

Яке відношення Гройсман та очолюваний ним Міжрегіональний гуманітарний координаційний штаб мають до цієї закупівлі, у міськраді Вінниці пояснити не можуть. Але у тому, що Володимир Борисович "примазався" нічого поганого не вбачають.

14 липня була річниця ракетного удару по Вінниці, який забрав життя 27 людей. Символом тієї жахливої трагедії стала смерть чотирьохрічної Лізи Дмітрієвої, яка разом зі своєю мамою поверталася із занять у логопеда.

Гройсман з нагоди річниці у своєму YouTube-каналі розмістив відео з підписом "не пробачимо".

Цікаво, як? Судячи з дій однопартійців Володимира Борисовича "не пробачати" вони збираються виключно збільшенням відсотка бруківки, лав та дерев на один квадратний метр Вінниці.

Лілія Подоляк

Політика