ukenru
persha-ledi-rozpovila-pro-gumanitarnu-situatsiyu-v-ukrayini-na-davoskomu-forumi

Перша леді розповіла про гуманітарну ситуацію в Україні на Давоському форумі

 • 99832 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Дружина президента України Олена Зеленська виступила в Українському домі в межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі та розповіла про гуманітарну ситуацію в Україні. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу ОП.

Деталі 

Зеленська приєдналася до спілкування за допомогою відеозв'язку з Українського дому в Києві.

Перша леді продемонструвала учасникам фотографії українських міст до та після нападу росії, а також світлини українців, поранених унаслідок російських обстрілів.

Вона зазначила, що нині – це образ усієї України: поранена, країна прагне жити далі й бореться за це.

“Коли стало зрозуміло, що ворог не просто руйнує цивільні об’єкти, а робить це свідомо – у нас понад 200 зруйнованих лікарень, – ми почали рятувати найуразливіших. Ми почали вивозити за кордон діток з онкологією. Ми вивозимо дітей-сиріт, і вихованців двох дитячих будинків ви можете зустріти у Швейцарії – їх прийняли кантони Берн та Во. Дякуємо за це”, – сказала Зеленська.

“Ми рятуємо та забезпечуємо найнеобхіднішим тих, хто залишився в Україні. Інкубатори для перинатальних центрів... На сьогодні в Україні декілька десятків дітей з ампутаціями кінцівок, які потребують протезування та тривалої реабілітації. Це завдання, яким я зараз починаю займатися. Буду звертатися до провідних клінік світу. І зовсім новий наш проект – Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки”, – додала перша леді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тому, хто пережив обстріли, достатньо почути грім": як допомогти розгубленим людям, розповіла перша леді

Зеленська відповідаючи на запитання аудиторії, прокоментувала роль українських жінок у воєнний час, назвавши їхню стійкість видатною.

Вона також розповіла, як можна допомогти та підтримати Україну. Передусім, за словами першої леді, потрібно не звикати до війни.

“Від усієї України прохання – не звикати до того, що десь у Європі на дітей падають бомби. Говорити про це. Бо щойно ми всі звикнемо, путін отримає психологічну перемогу. По-друге – перевіряти інформацію. Інформаційна війна також зараз триває. І якщо вам починає здаватися, що може бути якесь виправдання нападу на іншу країну, що загарбницькі дії можуть мати якийсь сенс, то це означає, що ви в полі дії російських ЗМІ”, – наголосила Зеленська.

Вона додала, що для підтримки України представники громадськості мають впливати на свої уряди, закликаючи їх посилити санкції щодо росії.

“Що швидше вона їх відчує, то менше людей загине в Україні. А представники великого бізнесу, люди, які мають фінансовий авторитет у світі, можуть вплинути на ситуацію тим, що перестануть співпрацювати з російськими компаніями”, – переконана перша леді.

Крім цього, вона розповіла, як їй вдається триматися у час війни: “У нас щодо цього є мем. Коли російські війська наступали під Києвом, вони з літаків кидали бомби на невелике затишне селище Бородянку. І коли наші люди повернулися, то помітили, що на стіні розбомбленої багатоповерхівки збереглася кухонна шафка. Звичайна, навіть із посудом. Так от тепер на питання “як ви?” у нас відповідають: як шафка з Бородянки, тримаюся. Ось так нині ми всі”.

Доповнення

Всесвітній економічний форум триватиме з 22 до 26 травня у місті Давосі (Швейцарія). Захід відбувається після дворічної перерви, спричиненої пандемією коронавірусу. Через війну, розв'язану росією в Україні, представники рф не запрошені на форум.

Захід об'єднав 2500 учасників, серед них понад 50 керівників держав та урядів. Серед спікерів форуму – канцлер Федеральної Республіки Німеччини Олаф Шольц, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та Президент України Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО в Давосі про російсько-українську війну: "свобода важливіша за вільну торгівлю"

Українські Національні Новини

Суспільство