bloomberg-bilyi-dim-pidtrymuie-konfiskatsiiu-zamorozhenykh-rosiiskykh-aktyviv

Bloomberg: Білий дім підтримує конфіскацію заморожених російських активів

 • 38806 переглядiв

Білий дім підтримує законопроект про арешт 300 мільярдів доларів російських активів для допомоги Україні, координуючи свої дії з союзниками по G7.

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законопроєкт, яке дозволить конфіскувати близько $300 млрд із заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

У меморандумі ради національної безпеки Комітету Сенату з міжнародних відносин (NSC) йдеться, що законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України.

Зазначається, що Білий дім хоче узгодити цей крок із союзниками з "Великої сімки" (G7), зокрема в Європі, де зберігається близько $200 млрд заморожених активів РФ.

Разом з нашими партнерами з G-7 ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії

йдеться в заяві Держдепу США.

Авторами "закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців" є конгресмени Джим Ріш та Шелдон Вайтхаус.

Демократи і республіканці в комітеті розходяться в двох ключових частинах законопроєкту. Запропонований закон вимагає від Байдена координації з G-7 для арешту активів, але не потребує їх схвалення, що, може дозволити США вжити заходів в односторонньому порядку.

Він також містить формулювання, спрямовані на те, щоб Росія не оскаржила конфіскацію в судах Сполучених Штатів, які можуть бути потенційно вразливими для конституційних викликів.

Білий дім спочатку неоднозначно поставився до введення вимоги координації з G-7, але згодом наголосив на необхідності діяти разом із союзниками.

Заморожені російські активи можуть покрити понад 80% потреби на відновлення України - Кулеба09.01.24, 09:39 • [views_0]

Лілія Подоляк

Політика