prezydent-pidpysav-zakonoproiekt-pro-lobizm-neobkhidnyi-dlia-perehovoriv-pro-chlenstvo-v-yes

Президент підписав законопроєкт про лобізм, необхідний для переговорів про членство в ЄС

 • 25045 переглядiв

Президент Зеленський підписав закон про доброчесне лобіювання, необхідний для початку переговорів про членство в ЄС, який визначає правила лобіювання, створює Реєстр прозорості та регулює взаємодію між чиновниками та зацікавленими сторонами.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 10337 "Про доброчесне лобіювання", необхідний для початку переговорів про членство в ЄС. Про це УНН повідомляє із посиланням на картку законопроєкту.

Деталі

Як повідомляється у пояснювальній записці до документа, метою прийняття  законопроєкту, зокрема, є забезпечення правових засад лобіювання в Україні відповідно до  міжнародних практик та стандартів, нормативно-правового регулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування із заінтересованими сторонами та суб’єктами лобіювання.

Документ визначає:

− термінологію у сфері лобіювання;

− права та обов’язки суб’єктів лобіювання;

− методи впливу;

− правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання;

− створення Реєстру прозорості держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції;

− порядок реєстрації у Реєстрі прозорості та винятки з нього;

− доступ до Реєстру прозорості (відкритий і безкоштовний);

− звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості;

− механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Доповнення

Як уточнив нардеп Ярослав Железняк, закон набуває чинності тільки через два місяці після початку функціонування Реєстру прозорості від НАЗК, але не пізніше ніж 01 січня 2025.

Нагадаємо

23 лютого Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про доброчесне лобіювання, ухвалення якого було необхідне для початку переговорів щодо членства в ЄС. 

Популярні

Новини по темі

У Бердянську зранку чули вибух: що відомо

 • 29393 переглядiв