zelenskiy-zatverdiv-strategiyu-natsbezpeki-detali

Зеленський затвердив стратегію нацбезпеки: деталі

 • 11037 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав Указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року "Про Стратегію національної безпеки України". Відповідний указ №392/2020 Глава держави підписав 14 вересня, передає УНН із посиланням на повідомлення пресслужби Президента.

Документ вводить у дію рішення РНБО від 14 вересня 2020 року "Про Стратегію національної безпеки України" та затверджує відповідну стратегію.

"Стратегія національної безпеки і оборони України розроблена за дорученням Президента України. Вона визначає основні напрями державної політики у сфері національної безпеки, зокрема:

▪️ пріоритети національних інтересів України та забезпечення національної безпеки, цілі та основні напрями державної політики у сфері національної безпеки;
▪️ поточні та прогнозовані загрози національній безпеці та національним інтересам України з урахуванням зовнішньополітичних та внутрішніх умов;
▪️ основні напрями зовнішньополітичної діяльності держави для забезпечення її національних інтересів і безпеки;
▪️ напрями та завдання реформування й розвитку сектору безпеки і оборони;
▪️ ресурси, необхідні для її реалізації", - йдеться у повідомленні.

За інформацією пресслужби, у стратегії визначено, що "Україна прагне миру, який є запорукою розвитку держави".

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у сфері національної безпеки:

▪️ стримування – розвиток оборонних і безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України;
▪️ стійкість – здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища й підтримувати стале функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх уразливостей;
▪️ взаємодія – розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, США, прагматичне співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

"Пріоритетами національних інтересів визначаються:

▪️ відстоювання незалежності й державного суверенітету;
▪️ відновлення територіальної цілісності у межах міжнародно визнаного державного кордону України;
▪️ суспільний розвиток, насамперед розвиток людського капіталу;
▪️ захист прав, свобод і законних інтересів громадян України;
▪️ європейська та євроатлантична інтеграція", - повідомили у пресслужбі.

Зазначається також, що у стратегії враховані останні зміни ситуації у сфері національної безпеки та оборони, що пов’язано з кризовими явищами у світовій економіці, появою нових чинників, що впливають на стан міжнародного безпекового середовища, поширенням хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також посиленням небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру.

Як повідомляв УНН, раніше Зеленський затвердив стратегію розвитку системи фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни.

Українські Національні Новини

Політика