zelenskiy-suchasni-mizhnarodni-institutsiyi-zdatni-lishe-reaguvati-a-preventivni-zakhodi-ne-dali-b-viyni-pochatisya

Зеленський: сучасні міжнародні інституції здатні лише реагувати, а превентивні заходи не дали б війні початися

 • 81660 переглядiв

КИЇВ. 23 травня. УНН. Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на Всесвітньому економічному форумі висловив критику щодо існуючих міжнародних організацій та їхніх методів – вони здатні лише реагувати на вже скоєні злочини агресора, а світові потрібні превентивні заходи, передає кореспондент УНН.

Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на Всесвітньому економічному форумі наголосив, що наразі існує ціла низка міжнародних інституцій, але вони не виявилися не ефективними у сучасних реаліях та у боротьбі з тими викликами, з якими стикнулася Україна.

Цитата

"Та чи можна зараз адаптувати ті інституції під сучасні виклики? Точно ні. Потрібно змінювати підхід. Не реагувати, а діяти. І діяти превентивно. І не лише адаптувати під нові реалії те що маємо, а створювати нові інструменти, нові прецеденти. Погляньте, що вже зробила Україна – ми створили історичний прецедент сміливості, не ставши слухати тих хто казав, що наша оборона не протримається довше кількох днів. Ми зупинили російську армію, яку назвали "другою у світі". І ціною важких боїв, і тисяч життів поступово відтискаємо окупантів з нашої землі. Але чи довелося нам це робити, якби ще минулого року до нас дослухалися і застосували проти російської федерації справедливий превентивний увесь спектр санкцій, який здатний збити з ніг будь-якого агресора? Впевнений що відповідь – ні. Недопущення війни було б гарантоване, якби дії світу були превентивними, а не реагуванням", - заявив глава держави.

Зеленський також зауважив, що Україна створила прецедент небаченого єднання демократичного світу "навколо емоцій, справжнього захоплення українською сміливістю і навколо розуміння, що за свободу потрібно боротися".

"І тепер сотні мільйонів людей у демократичних країнах тиснуть на уряди і компанії заради того, щоб вони обмежували відносини з державою агресором – з росією (…) але це відбувається тільки зараз, хоча росія пішла війною проти України ще в 2014 році. Ми вдячні за таку підтримку, але якби це відбулось ще тоді, одразу, це єднання і цей тиск на уряди, компанії заради боротьби за свободу, то чи почала б росія цю повномасштабну війну? (…) Впевнений, що і на це запитання відповідь – ні", - наголосив він.

Зеленський закликав, не створювати у агресора враження нібито світ не чинитиме достатнього спротиву. Слід одразу максимально та ефективно захищати свободу.

"Ось якими мають бути санкції – максимальними. Щоб росія та кожен потенційний агресор, який хоче піти жорстокою війною проти сусіда чітко знали до чого це, одразу, призводить", - сказав Зеленський, зауваживши, що таких санкцій проти росії досі немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський - учасникам форуму в Давосі: якщо переможе груба сила, світ виглядатиме як колекція воєнних злочинів

Українські Національні Новини

Економіка