zbirav-groshi-na-skhemi-i-diliv-mizh-pravookhoronnimi-strukturami-nachalnika-z-volinskoyi-mitnitsi-spiymali-z-700-tis-dol-gotivki-v-avto

Збирав гроші на схемі і ділив між правоохоронними структурами: начальника з Волинської митниці спіймали з 700 тис. дол. готівки в авто

 • 40266 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Правоохоронці, у межах розслідування корупції на Волинській митниці, в автомобілі, яким користувався начальник зміни митного посту “Ягодин” Михайло Бурдейний, знайшли і вилучили понад 700 тис. дол. США. Гроші були розподілені на певні суми з позначкою, для кого вони призначені. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані ДБР, Офісу Генпрокурора та Держмитслужби.

Деталі схеми

За даними ДБР, їх слідчі викрили "масштабні зловживання службовими особами Волинської митниці". "Встановлено, що деякі посадовці за неправомірну вигоду сприяють незаконному переміщенню вантажів через державний кордон без сплати митних платежів", - відзначили у ДБР.

У межах схеми, за даними Офісу Генпрокурора, на митну територію України з Польщі під виглядом порожніх транспортних засобів, з використанням схеми підміни дешевого товару дорогим, а також шляхом довантаження незадекларованих партій товарів, перевозились продукти харчування, брендовий одяг, автозапчастини, різноманітне обладнання та устаткування, побутова техніка та інший товар.

"Схема організована співробітниками керівної ланки Волинської митниці. Начальник одного з її митних постів систематично збирав та акумулював у себе отримані гроші, частину яких розподіляв між іншими правоохоронними структурами. Слідчі ДБР провели обшук його автомобіля на стаціонарному посту дороги Київ–Чоп у Рівненській області. Під час обшуку вилучено 704,3 тис. доларів США", - відзначили у ДБР.

"Кошти були розподілені на певні суми з позначкою, для кого вони призначені", - додали своєю чергою в Офісі Генпркурора.

"У кінці кожного місяця посадовець систематично збирав та акумулював у себе грошові кошти, отримані з функціонування протиправного механізму", - додали в ОГП.

У Держмитслужбі зазначили, що також обшуки проводилися у помешканні, де проживає митник.

Більше про підозрюваного

За даними прокуратури, у квітні 2021 року цього митника відсторонено від виконання посадових обов’язків після засідання РНБО щодо кола осіб, діяльність яких пов’язують з контрабандою.

У Держмитслужбі це підтвердили, назвавши його ім'я: "Михайло Бурдейний був серед 100 працівників митниці, відсторонених від виконання своїх посадових обов’язків (на підставі листа Управління внутрішньої безпеки Держмитслужби), після засідання РНБО 2 квітня 2021 року)". "Після того, як термін відсторонення, визначений чинним законодавством збіг, Бурдейний повернувся до виконання службових обов’язків", - відзначили при цьому у митній службі.

Також у Держмитслужбі розповіли цікавий факт: "Михайло Бурдейний, згідно з чинним законодавством, брав участь у конкурсі на заміщення посади керівника Волинської митниці". "Однак, незважаючи на успішне проходження тестування на знання законодавства та розв'язання ситуаційних завдань, не пройшов співбесіду з комісією в частині кваліфікаційних вимог до кандидата на доброчесність та не був допущений до фіналу кадрового конкурсу", - вказали у відомстві.

Кримінальне провадження

Наразі ж ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення начальника митного посту.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР за фактами несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, зловживання владою або службовим становищем, а також службової недбалості (ч. 2 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України), додали в ОГП.

Вирішується питання про накладення арешту на вилучені грошові кошти та внесено додаткові відомості до Єдиного реєстру розслідувань за фактом незаконного збагачення (ст. 368-5 КК України), відзначили при цьому в Офісі Генпрокурора.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП