yunesko-pro-naslidki-koronakrizi-mayzhe-13-muzeyiv-mozhut-nikoli-ne-vidkritisya-znovu

ЮНЕСКО про наслідки коронакризи: майже 13% музеїв можуть ніколи не відкритися знову

 • 11532 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Майже 90% музеїв по всьому світу закрилися під час кризи, і майже 13% музеїв можуть ніколи не відкритися знову. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу ЮНЕСКО.

Так, два дослідження ЮНЕСКО і Міжнародної ради музеїв (ІКОМ) підтверджують, що музеї особливо постраждали від пандемії COVID-19.

"Майже 90% з них, або понад 85000 установ, закрили свої двері на різні періоди часу під час кризи. Крім того, в Африці і малих острівних державах, що розвиваються тільки 5% музеїв змогли запропонувати онлайн-контент для своїх аудиторій. Майже 13% музеїв по всьому світу можуть ніколи не відкритися знову", - йдеться в повідомленні.

Дослідження, проведене ІКОМ, підкреслює той факт, що музеї, позбавлені своїх відвідувачів, зіткнуться зі зменшенням своїх доходів. Це може також серйозно позначитися на професіях, пов'язаних з музеями, їх діяльності та обсягах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінкульті опублікували перелік театрів, цирків і музеїв, які працюють під час карантину онлайн

"Ми повністю усвідомлюємо і впевнені в тому, що професіонали музейної справи готові вирішувати проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19", - заявив президент ІКОМ Суай Аксой. "Однак музейний сектор не може існувати самостійно без підтримки державного та приватного секторів. Вкрай необхідно мобілізувати кошти для надання надзвичайної допомоги і вжити заходів щодо захисту фахівців і самозайнятих працівників, які працюють за контрактами, що не забезпечує стабільної зайнятості".

Слід зазначити, що, за даними ЮНЕСКО, кількість музеїв по всьому світу збільшилася майже на 60% з 2012 року, досягнувши близько 95000 установ. Це зростання свідчить про те, що за останнє десятиліття музейний сектор зайняв важливе місце в національній культурній політиці.

Проте, дослідження виявляє значні відмінності, так як музеї в Африці і малих острівних державах, що розвиваються, становлять лише 1,5% від загальної кількості музеїв в світі.

Нагадаємо, що сьогодні в світі відзначають Міжнародний день музеїв. УНН писав, які виставки можна подивитися в цей день.

Українські Національні Новини

Суспільство