yevropeyski-posli-zaklikali-rf-zvilniti-zasudzhenikh-figurantiv-spravi-khizb-ut-takhrir

Європейські посли закликали РФ звільнити засуджених фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

 • 13331 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас і посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг засудили вирок суду у російському Ростові-на-Дону фігурантам білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" Енверу Омерову, Різі Омерову і Айдеру Джеппарову. Вони закликали РФ звільнити кримчан з ув'язнення, інформує УНН.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що негативно вражений винесеним вироком трьом кримським татарам.

"Я вражений останнім загальним вироком на 48 років для трьох кримських татар і солідарний з Айдером Джаппаровим, Енвером та Різою Омеровими. Всі незаконно ув’язнені та затримані українці повинні бути звільнені без зволікань", - написав посол у Twitter.

У репості допису Маасікаса прокоментував ситуацію також посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг. 

"Засудження трьох кримських татар до загальних 48 років ув'язнення у Росії є неприйнятним. Усі українці, незаконно затримані та ув'язнені Росією, повинні бути звільнені", - написав він у Twitter.

Am appalled by the latest sentencing of 3 Crimean Tatars for a total of 48 years and stand in solidarity with Ayder Dzhapparov, Enver and Riza Omerov. All illegally imprisoned and detained Ukrainians must be released without delay. https://t.co/aFnxIAfTGy

— Matti Maasikas (@MattiMaasikas) January 12, 2021

Sentencing of 3 Crimean tatars to a total of 48 years’ imprisonment in Russia is unacceptable. All Ukrainians illegally detained & imprisoned by RU must be released. https://t.co/vEfBWmCh0s

— Tobias Thyberg (@TobiasThyberg) January 12, 2021

Нагадаємо, 12 січня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив рішення про ув’язнення кримських татар — фігурантів білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" — Енвера та Різи Омерових — на 18 та 13 років відповідно, Айдера Джаппарова — на 16 років з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. В українському МЗС такі рішення суду в РФ назвали "драконівськими".

Як повідомлялося раніше в УНН, у ніч на 12 січня автомобілі з понад сотнею кримськотатарських активістів, які прямували з окупованого Криму до російського Ростова-на-Дону на оголошення вироку фігурантам білогірської "справи Хізб ут-Тахрір", близько 9 годин утримували на Керченському мосту співробітники російської ДПС.

Нагадаємо, після ранкових обшуків 10 червня 2019 року у будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах були затримані 8 чоловіків: Руслан Нагаєв, Ельдар Кантіміров, Руслан Месут, Ленур Халілов, Різа Омеров, Енвер Омеров, Айдер Джеппаров і Ескендер Сулейманов.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації) і стосується релігійної організації "Хізб ут-Тахрір".

23 грудня 2020 року під час судового засідання у Південному окружному військовому суді у російському Ростові-на-Дону прокурори запросили 19 років колонії суворого режиму, з них 3 роки - у в'язниці, 1 рік і 9 місяців обмеження після звільнення, для Енвера Омерова і 13 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки у в'язниці, з обмеженням 6 місяців після звільнення, для Різи Омерова. Айдеру Джеппарова - 18 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки у в'язниці, 1 рік і 2 місяці обмеження після звільнення.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню у Росії і в окупованому нею у 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши у список об'єднань, названих "терористичними".

Захисники заарештованих і засуджених по "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

Українські Національні Новини

Політика