yevroparlament-zayaviv-scho-ugorschina-bilshe-ne-ye-povnoyu-demokratiyeyu

Європарламент заявив, що Угорщина більше не є "повною демократією"

 • 336909 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. Угорщина більше не є "повною демократією", і ЄС має зробити все, щоб привести її у відповідність до європейських цінностей, заявив у четвер Європарламент, передає УНН.

Деталі

Депутати Європарламенту проголосували 433 за, 123 проти, щоб тепер охарактеризувати Угорщину, керовану прем'єр-міністром-популістом Віктором Орбаном, який підтримує тісні зв'язки з путіним, "гібридним режимом виборчої автократії у серйозному порушенні демократичних принципів".

У своїй резолюції депутати Європарламенту прямо вказали на прем'єр-міністра Віктора Орбана, який перебуває при владі з 2010 року, і засуджують "навмисні та систематичні зусилля" його уряду щодо підриву основних цінностей ЄС.

Законодавці висловлюють стурбованість з приводу довгого списку основних прав, які, на їхню думку, перебувають під загрозою, включаючи виборчу систему, незалежність судової влади, недоторканність приватного життя, свободу вираження думок, плюралізм ЗМІ, академічну свободу, права ЛГБТК та захист меншин та прохачів притулку.

Депутати Європарламенту також розкритикували інститути ЄС через те, що вони дозволили безперешкодно відступити від демократії.

Це перший випадок, коли інститут ЄС заявляє, що держава-член не є справжньою демократією, що є необхідною умовою вступу до блоку. Голосування було значною мірою символічним і не змінює курсу прийняття рішень ЄС, який вимагає одностайності всіх 27 держав-членів, включаючи Угорщину, для прийняття важливих питань, таких як санкції проти росії.

Контекст

Угорщина вже багато років перебуває під пильною увагою Брюсселя.

Європейська комісія запустила у квітні так званий механізм обумовленості, нову систему, яка може заморозити виділену країні частку бюджету ЄС, коли фінансові інтереси блоку можуть опинитися під загрозою.

Йоханнес Хан, єврокомісар з бюджету, запропонував скоротити фінансування Угорщини на 70%, якщо уряд не вживе необхідних заходів для зміцнення демократичних стандартів та ефективної боротьби з корупцією.

Щороку Угорщина отримує понад 6 мільярдів євро із фондів ЄС.

Раніше цього місяця прем'єр-міністр Орбан підписав указ про створення агентства боротьби з корупцією, а також окремої цільової групи за участю як урядових, так і неурядових делегатів.

Українські Національні Новини

Новини Світу