yevrokomisiya-napravila-skargu-proti-polschi-do-sudu-yes

Єврокомісія направила скаргу проти Польщі до Суду ЄС

 • 10642 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Європейська комісія направила сьогодні скаргу на Польщу за Закон про Верховний суд до Суду Європейського Союзу у Люксембурзі. Про це повідомляє УНН з посиланям на "Польське Радіо".

Про те, що такий позов буде надісланий, Єврокомісія повідомила у минулий понеділок. На її погляд, положення закону, що відправляють частину суддів на пенсію, загрожують незалежності судової системи в Польщі.

Зі скаргою Єврокомісія склала також клопотання про пришвидшений розгляд справи і про так звані надзвичайні заходи. Вона хоче, аби Суд ЄС велів тимчасово зупинити виконання положень Закону про Верховний суд до завершення розгляду скарги та оголошення остаточного вироку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єврокомісії підготували позов проти Польщі через судову реформу

Віце-президент Суду ЄС вирішить, чи підтримати звернення Єврокомісії. Його рішення можна сподіватися протягом тижня, як це було з позовом у справі вирубки в Біловезькій пущі. Якщо віце-президент Суду ЄС підтримає аргументи Комісії та погодиться застосувати тимчасові заходи, то зможе теж пригрозити фінансовими штрафами за невиконання постанови. У випадку Біловезької пущі йшлося про щонайменше 100 тис. євро щодня і це було безпрецедентне рішення.

Потім буде організований процес у справі тимчасових заходів, під час якого Польща зможе представити свої інтереси та піддати сумніву доцільність клопотання, а Єврокомісія представити власні аргументи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейська комісія розпочала процедуру проти Польщі

Далі буде рішення у справі тимчасових заходів, оскаржити яке буде неможливо. Вирок у цій справі не передбачає остаточного рішення щодо скарги Єврокомісії про порушення євросоюзного законодавства Польщею.

Польський уряд наполягає, що реформа судочинства необхідна, а закон про Верховний суд не порушує незалежності суддів. Він також вказав на недостатню компетенцію Євросоюзу для вирішення цієї проблеми.

Українські Національні Новини

Новини Світу