yespl-ukhvaliv-rishennya-na-korist-ukrayinskikh-lyustrovanikh-chinovnikiv

ЄСПЛ ухвалив рішення на користь українських люстрованих чиновників

 • 13026 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Звільнення з посад п'яти державних службовців відповідно до законодавства України про люстрацію 2014 року призвело до порушення їхніх прав. Про це йдеться у сьогоднішньому рішенні Європейського суду з прав людини, передає УНН.

Так, повідомляється, що справа "Полях та інші проти України" стосувалося звільнення п'яти державних службовців відповідно до Закону про очищення влади (люстрації) 2014 року.

Зазначимо, йдеться про колишнього першого заступника начальника слідчого управління Міндоходів Миколаївської області Дмитра Басалаєва, ексзаступника начальника кадрового управління ГПУ В'ячеслава Поляха, колишнього заступника прокурора Чернігівської області Олександра Ясю, колишнього начальника податкової інспекції міста Яремче ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Романа Якубовського і про ексзаступника начальника управління АПК Олександрівської райдержадміністрації Донецької області Сергія Бондаренка.

Сьогоднішнім рішенням Палати у справі Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мали місце:

- порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

- порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

"Суд, зокрема, встановив, що Закон про очищення влади (України - ред.) має дуже широке застосування і призвів до звільнення заявників просто за те, що вони пропрацювали на державній службі понад рік, поки Янукович був при владі, або за те, що вони належали до комуністичної партії до 1991 року", - сказано у рішенні суду.

ЄСПЛ також ухвалив, що Україна повинна виплатити кожному заявнику 5 тис. євро як компенсацію моральної шкоди. Що стосується судових витрат, він присудив 1,5 тис. євро першому заявникові і 300 євро кожному з другого до п'ятого заявника.

Нагадаємо, про те, що Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у п'яти заявах проти України щодо люстрації, УНН стало відомо ще 29 вересня. 

Як повідомляв УНН, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарги проти України щодо люстрації.

Конституційний суд України, у свою чергу, сьогодні анонсував розгляд питання конституційності ЗУ "Про очищення влади" в закритому режимі. Таким чином, суд переходить до завершальної стадії і в недалекому майбутньому вже може винести своє рішення.

Згідно з прогнозами директора з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Миколи Хавронюка, КСУ, швидше за все, скасує частину положень українського "люстраційного" закону.

Українські Національні Новини

Політика