yes-zrobilo-zayavu-na-rosiyskomu-zasidanni-v-oon-schodo-krimu

ЄС зробив заяву на російському засіданні в ООН щодо Криму

 • 19500 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. Європейський Союз не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією і, як і раніше, прихильний повній реалізації своєї політики, в тому числі за допомогою санкцій. Про це йдеться в заяві Європейського Союзу на засіданні Ради Безпеки ООН про ситуацію в Криму, опублікованій на сайті ЄС, передає УНН.

"Шість років по тому ЄС не визнає і не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією і продовжує рішуче засуджувати це порушення міжнародного права. Європейський Союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України. Крим це Україна. Європейський союз, як і раніше, прихильний повній реалізації цієї політики, в тому числі за допомогою санкцій", - сказано в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна в ООН: російську конференцію по Криму будуть бойкотувати члени Радбезу

"Ми шкодуємо про те, що Росія скликає зустріч за формулою Арріі в марній спробі узаконити незаконну анексію, і підкреслюємо, що ця акція і наша участь тут не можуть бути витлумачені як визнання будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь", - відзначили європейські дипломати.

Так, в ЄС наголосили, що дії Росії є кричущим порушенням міжнародного права і ключових принципів міжнародного порядку.

"Як зазначено в резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яка була прийнята переважною більшістю держав-членів, так званий референдум, організований Росією на півострові в березні 2014 року, не має юридичної сили і тому не може служити підставою для зміни статус Автономної Республіки Крим і міста Севастополя", - підкреслили в блоці.

У заяві також наголошується, що після незаконної анексії триває мілітаризація півострова Росією, що має серйозний негативний вплив на ситуацію в області безпеки в Чорноморському регіоні, а ситуація з правами людини значно погіршилася з моменту незаконної анексії, що зафіксовано в доповідях Верховного комісара ООН з прав людини.

"Всі порушення прав людини повинні бути ретельно розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності. Ми також закликаємо Росію припинити зловживання антиекстремістським законодавством і звільнити всіх незаконно затриманих ув'язнених з півострова. Зокрема, права кримських татар були серйозно порушені. Росія заборонила Меджліс, їх законне самоврядування, продовжує переслідувати його лідерів і закрила кримськотатарські ЗМІ. ЄС очікує, що Росія скасує ці рішення", - йдеться в заяві.

Дипломати підкреслили, що кримські татари, українці та всі етнічні та релігійні громади на півострові повинні мати можливість підтримувати і розвивати свою ідентичність.

"Як ми неодноразово закликали і підтверджували кілька резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, включаючи останню - 74/168 від 18 грудня 2019 року, вкрай важливо, щоб регіональні та міжнародні механізми моніторингу прав людини, а також неурядові організації з захисту прав людини мали безперешкодний доступ до Автономної республіку Крим та міста Севастополь", - підкреслили в ЄС.

Як повідомляв УНН, раніше стало відомо про ініціативу російської делегації в ООН 21 травня провести "неформальну відеоконференцію" Радбезу "за участю жителів Криму".

За даними деяких ЗМІ, представники ЄС планували приєднатися до конференції в Радбезі ООН по Криму.

У той же час прес-секретар Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко заявила, що українська сторона не буде приймати участі "в цьому фарсі".

Українські Національні Новини

Політика