yes-zayaviv-poslu-rf-pro-pravo-vidpovisti-na-rosiyski-sanktsiyi-proti-yevropeyskikh-chinovnikiv

ЄС заявив послу РФ про право відповісти на російські санкції проти європейських чиновників

 • 17849 переглядiв

КИЇВ. 3 травня. УНН. Європейський Союз висловив протест постпредові Росії при ЄС Володимиру Чижову в зв'язку з введенням санкцій проти європейських чиновників і залишає за собою право відповісти на санкції РФ. Про це йдеться в поширеній у понеділок заяві зовнішньополітичної служби ЄС, передає УНН.

Що сталося

Генеральний секретар Європейської комісії Ілзе Юхансоне і генеральний секретар Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Стефано Санніно в понеділок, 3 травня, викликали пострпреда РФ при ЄС Володимира Чижова, щоб засудити рішення Російської Федерації, влада якої з минулої п'ятниці заборонила восьми громадянам ЄС в'їзд на територію Росії.

Цитата:

"Посол Чижов був проінформований про рішуче неприйняття і рішуче засудження інституціями ЄС та державами-членами ЄС цього рішення, яке було повністю політично мотивованим і не мало будь-якого юридичного обгрунтування", - йдеться в повідомленні.

Також там зазначено, що "ЄС залишає за собою право вжити відповідних заходів у відповідь".

Деталі

Генеральні секретарі Юхансоне і Санніно також "нагадали про висилку Росією чеських дипломатів і указ Російської Федерації про так звані "недружні держави", висловивши серйозне занепокоєння кумулятивним впливом всіх цих рішень на відносини між ЄС і урядом РФ".

Доповнення

Москва ввела санкції проти кількох європейських чиновників і політиків. У повідомленні МЗС РФ сказано, що їм буде заборонений в’їзд на територію Росії.

Введення санкцій проти цих осіб стало відповіддю на дії ЄС, який ввів обмежувальні заходи стосовно шести росіян 22 березня поточного року. Так, ЄС закликав, аби критик Кремля Олексій Навальний був звільнений з в'язниці, і вніс в чорний список низку російських чиновників за порушення прав людини.

Такі дії стали крайніми у низці проявів зростання дипломатичної напруженості з початку 2021 року, коли Москва вислала європейських дипломатів під час офіційного візиту Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

Українські Національні Новини

Політика