yad-vashem-vibachayetsya-za-netochnosti-na-korist-rosiyi-pid-chas-forumu-pamyati-zhertv-golokostu

Яд Вашем вибачається за "неточності" на користь Росії під час форуму пам'яті жертв Голокосту

 • 22360 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Ізраїльський національний меморіальний комплекс "Яд Вашем" у понеділок, 3 лютого, вибачився за "неточність" і "часткові" факти, представлені на Всесвітньому форумі пам'яті жертв Голокосту в минулому місяці в Єрусалимі, після того, як його розкритикували за те, що він занадто підкреслював роль Росії у припиненні війни і уникав інформації, яку Москва вважає неприємною, передає УНН із посиланням на The Times of Israel.

Згідно статті, відеоролики, представлені на церемонії, в якій взяли участь десятки світових лідерів, в тому числі президент Росії Володимир Путін, були присвячені майже виключно ролі Радянського Союзу в розгромі нацистів, применшуючи при цьому роль Америки, Великої Британії та інших країн.

Також повідомляється що в них "не згадувалася угода Йосипа Сталіна з Адольфом Гітлером в пакті "Молотова-Ріббентропа", що передувала війні, окупацією Росією (СРСР - ред.) частини Польщі та інші факти, незручні для Москви".

Події Форуму, організованого в честь ознаменування 75-ї річниці визволення Червоною Армією табору Аушвіц-Біркенау, були піддані широкій критиці за "надмірне захоплення Путіним".

"Ми приносимо вибачення за дуже невдалий інцидент, який стався. На жаль, відеоматеріали на цьому заході, зокрема, призначені для короткого викладу ключових моментів Другої світової війни і Голокосту, включали неточності і часткове відображення історичних фактів, які створювали незбалансоване враження", - заявили у меморіальному музеї Голокосту "Яд Вашем".

"Відео... не зображують (повну - ред.) складну картину. Ці відео не презентують дослідницьку позицію "Яд Вашему" з цих питань", - заявили в музеї, зазначивши, що вони прихильні "до історичної правди, наскільки це можливо, і проведення досліджень, які суперечать спробам розмивання і спотворення політичного дискурсу в різних країнах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У меморіальному комплексі Голокосту Яд Вашем розкритикували рішення Зеленського.

У "Яд Вашем" не сказали, чи несе комплекс відповідальність за зміст церемонії. Також не порушувалося питання про запрошення Путіна в якості спікера західу.

Путін у своєму виступі на форумі мав на увазі, що Польща була співучасницею геноциду нацистів, і стверджував, що 40% євреїв, загиблих у Голокості, були громадянами Радянського Союзу. Історики назвали останнє твердження абсурдом.

Запрошення Путіна виступити, і відсутність Дуди - було розцінено деякими як ознака того, що Ізраїль дозволив втягнути себе в конфлікт, який триває в Східній і Центральній Європі через спадщину війни.

Захід Всесвітнього форуму по Голокосту також відбулося в розпал делікатних переговорів між Ізраїлем і Росією, щоб забезпечити звільнення американо-ізраїльської туристки, запротореної в російську тюрму на 7,5 років за злочин, пов'язаний з наркотиками.

Як повідомлялося в УНН, президенти Польщі, Литви та Естонії прийняли рішення не брати участь в заході, присвяченому 75-річчю визволення концтабору "Аушвіц" та пам'яті жертв Голокосту, який відбувся 23 січня в меморіальному комплексі "Яд Вашем" в Ізраїлі.

Українські Національні Новини

Новини Світу