vtorgnennya-rf-v-ukrayinu-u-yes-pogodili-rozshirennya-mandatu-yevroyustu-dlya-zberezhennya-dokaziv-voyennikh-zlochiniv

Вторгнення рф в Україну: у ЄС погодили розширення мандату Євроюсту для збереження доказів воєнних злочинів

 • 150233 переглядiв

КИЇВ. 6 травня. УНН. Посли ЄС погодили розширення мандату Євроюсту для збирання та збереження доказів у межах розслідування воєнних злочинів в Україні, повідомили у євроінституції, пише УНН.

Цитата

"Сьогодні постійні представники при ЄС ухвалили мандат щодо нових правил, які дозволять Євроюсту аналізувати та зберігати докази, що стосуються основних міжнародних злочинів, таких як воєнні злочини", - йдеться у повідомленні.

"Після військової агресії росії проти України є підстави вважати, що в Україні відбувалися і скоюються злочини проти людяності та воєнні злочини. ЄС терміново вживе всіх необхідних заходів для притягнення до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини в Україні", - додали у Раді ЄС.

Деталі

Як зазначається, прокуратура при Міжнародному кримінальному суді та кількох державах-членах, а також в Україні розпочала розслідування цих подій. "Координація та обмін доказами між органами прокуратури у різних юрисдикціях є важливими для забезпечення ефективності цих розслідувань. Окрім того, у зв'язку з бойовими діями, що продовжуються, існує ризик того, що докази, пов'язані з воєнними злочинами, не можуть безпечно зберігатися на території України, і тому доцільно створити центральне сховище в безпечному місці", - вказали у Раді ЄС.

Проект нових правил, як вказано, дозволить Євроюсту:

  • зберігати докази, пов'язані з воєнними злочинами, включаючи супутникові зображення, фотографії, відео, аудіозаписи, профілі ДНК та відбитки пальців
  • обробляти та аналізувати ці докази у тісній співпраці з Європолом та передавати їх відповідним національним та міжнародним органам, включаючи Міжнародний кримінальний суд.

"Виходячи з цієї позиції, тепер необхідно буде досягти угоди з Європейським парламентом, щоб цей регламент міг бути ухвалений і набув чинності якнайшвидше", - сказано у повідомленні.

Раніше

На початку березня всі держави-члени ЄС разом з іншими державами-партнерами вирішили колективно передати справу про ситуацію в Україні до Міжнародного кримінального суду. У Раді ЄС на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ 4 березня міністри закликали Євроюст повною мірою виконувати свою координуючу роль і, за необхідності, бути доступним для Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Крім розслідування прокурора МКС, Генеральна прокуратура України розпочала розслідування, а влада кількох держав-членів розпочала розслідування на рівні країн. Спільну слідчу групу також було створено судовими органами Литви, Польщі та України за підтримки Євроюсту та за участю прокуратури МКС.

Українські Національні Новини

Політика