vrazlivist-moldovi-mozhe-poslabiti-stiykist-ukrayini-ta-pidirvati-stabilnist-u-yevropi-sandu

Вразливість Молдови може послабити стійкість України та підірвати стабільність в Європі – Санду

 • 473837 переглядiв

КИЇВ. 21 листопада. УНН. Президент Молдови Мая Санду вважає, що вразливість Молдови може послабити стійкість України, а також стабільність на решті європейського континенту. Про це повідомляє УНН із посиланням на Politico.

Деталі

"Через жорстоку агресію росії проти нашого сусіда - України - наша країна тепер стикається із серйозними витратами та підвищеними ризиками, які загрожують зірвати обраний нами шлях та послабити безпеку Європи", - сказала Санду.

Вона повідомила, що станом на листопад російські удари по енергетичній інфраструктурі України позбавили колишні молдавські джерела імпортованої електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молдова повідомила про відключення електроенергії через російські удари по Україні

"Ще до настання зими енергетична криза та економічні наслідки війни по сусідству вже значно впливають на життя людей, економіку країни та наше майбутнє зростання. Інфляція наближається до 35%, ціни злетіли до небес, торговельні шляхи порушені, і настрої інвесторів послабшали", - сказала Санду.

Вона додала, що, ймовірно, економіка зрештою скоротиться.

"Наша вразливість може послабити стійкість України, а також стабільність на іншому континенті", - заявила Санду.

Вона зазначила, що хоча Молдова є найуразливішим сусідом України, вона також охороняє її другий за протяжністю кордон - після кордону з росією. На цих 1222 кілометрах Молдова є передовою державою у боротьбі зі зброєю, наркотиками та торгівлею людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС пообіцяв Молдові 250 млн доларів на подолання гострої енергетичної кризи

"Наша країна дала притулок понад 650 000 біженцям з перших днів російського вторгнення. На даний момент понад 80 000 з них вирішили залишитися, і ми готуємося прийняти ще взимку, якщо їм доведеться рятуватися від військової ескалації або відсутності тепла, електрики та води", - розповіла Санду.

Вона наголосила, що Європі та Україні потрібна сильна Молдова.

"Досить сильна, щоб підтримати Україну під час війни. Досить сильна, щоб підтримувати мир та стабільність у нашому регіоні. Досить сильна, щоб дати притулок біженцям. І досить сильна, щоб стати природним центром відновлення півдня України після війни. Так само, як не можна допустити, щоб росія перемогла в Україні, не можна допустити, щоб її гібридні методи спрацювали в Молдові. Ми зробимо свій внесок у захист європейських цінностей, незважаючи на нав'язані нам поневіряння. Ціна висока, і ми готові нести цей тягар. Але ми не можемо зробити це самостійно", - сказала Санду.

Українські Національні Новини

Новини Світу