vr-planuie-zminyty-zakon-pro-mobilizatsiiu-ta-viiskovu-sluzhbu-yaki-novovvedennia-zaprovadiat

ВР планує змінити закон про мобілізацію та військову службу: які нововведення запровадять

 • 15017 переглядiв

Верховна Рада планує внести зміни до закону про мобілізацію, військовий облік та військову службу. Зокрема, планується скасувати відстрочку для студентів, які здобувають другу або третю вищу освіту.

Верховна Рада планує внести зміни до закону щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.  У планах є ліквідація відстрочки для студентів, які здобувають 2-гу або 3-тю вищу освіту. Також пропонують призивати деяких осіб, які відбули покарання за злочини. Про це повідомила народний депутат Мар'яна Безугла у Facebook, пише УНН.

На сьогоднішній день відповідно до законодавства України громадяни, які навчаються незалежно від вже наявної освіти та її рівня, мають право на відстрочку від призову по мобілізації. Так, кількість бажаючих навчатися під час дії воєнного стану збільшилася у 2-3 рази не тільки у зв’язку з підстав підвищення свого професійного рівня, але й для уникнення призову на військову службу. Змінами передбачається усунути можливість уникнення від призову шляхом здобуття другої, третьої передвищої або вищої освіти

- написала Безугла.

Також серед головних змін:

  1. Зменшується коло громадян які мають право на відстрочку з догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи або які потребують постійного догляду. Військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, втрачають право на відстрочку.
  2. З’являється нова додаткова відпустка із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів військовослужбовцям, яких звільнено з полону (крім тих, хто відмовився від подальшого проходження служби, і бажає звільнитися).
  3. На облік планують ставити осіб, засуджених за скоєння кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання.
  4. Скасовується заборона на надання відомостей про реєстрацію місця проживання або перебування призовниками, військовозобов'язаними та резервістами під час укладання трудового договору.
  5. Розширяється перелік осіб, які приймаються на військовий облік.

Тетяна Краєвська

Політика