vizantiyskiy-spiv-i-prigotuvannya-ayraga-popovnivsya-spisok-nematerialnikh-tsinnostey-yunesko

Візантійський спів і приготування айрага: поповнився список нематеріальних цінностей ЮНЕСКО

 • 20985 переглядiв

Один елемент зі списку потребує негайної охорони 

КИЇВ. 12 грудня. УНН. Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини включив ще один елемент до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони, і дев'ять елементів до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужба ЮНЕСКО.

Так, новий елемент в Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони: білоруський Весняний обряд "Юраўскі карагод".

Весняний обряд "Юраўскі карагод" проводиться жителями села Погост в День святого Георгія і включає в себе різні церемоніальні заходи.

Таким чином, загальне число елементів, внесених до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони, в рамках сесії Комітету в цьому році становить п'ять елементів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЮНЕСКО висловили готовність допомогти з реконструкцією замку в Японії

Нові елементи в репрезентативності списку нематеріальної культурної спадщини людства:

Вірменська писемність та її відображення в культурі - Вірменія

Елемент включає в себе багатовікове мистецтво вірменської писемності, а також багату культуру декоративного письма і його численні застосування.

Отгонноє тваринництво, сезонне переміщення домашньої худоби з міграційних маршрутах в Середземномор'ї і в Альпах - Австрія, Греція, Італія

Отгонноє тваринництво, сезонне переміщення домашньої худоби міграційними маршрутами в Середземномор'ї і в Альпах, є особливою формою скотарства. Ця практика формує відносини між людьми, тваринами та екосистемами, включає загальні ритуали і соціальні практики, і є одним з найбільш стійких і ефективних методів тваринництва.

Знання, навички, традиції і практики, пов'язані з фініковою пальмою - Бахрейн; Єгипет; Ірак; Йорданія; Кувейт; Мавританія; Марокко; Оман; Палестина; Саудівська Аравія; Судан; Туніс; Об'єднані Арабські Емірати; Ємен

Протягом століть фінікова пальма породила численні пов'язані з нею ремесла, професії і традиції. Носіями і практикуючими є власники ферм з фініковими пальмами, фермери, які займаються вирощуванням дерева, ремісники, що виробляють традиційні вироби, торговці фініками, художники і виконавці фольклорних оповідань і віршів, пов'язаних з фінікової пальми.

"Ommegang" - щорічна історична хода та популярний фестиваль в Брюсселі - Бельгія

"Ommegang" - історичне хода та популярний фестиваль - проходить щорічно в липні протягом двох вечорів в історичному центрі Брюсселя. Святкування починається зі змагання з арбалету і церемонії в Церкві Саблон. Після цього численні групи формують більшу процесію через місто до площі Гран-Плас, де вони приєднуються до брюссельського магістрату.

Фестиваль Santísima Trinidad del Señor Jesús del Gran Poder в місті Ла-Пас - Багатонаціональна Держава Болівія

Фестиваль Gran Poder проводиться щороку в День Святої Трійці в місті Ла-Пас. Парад починається з ходи за участю 40 000 віруючих, які танцюють і співають на честь святого покровителя. Процесія у супроводі 7000 музикантів рухається по вулицях міста в ейфорічній атмосфері.

Традиційна техніка приготування айрага в посудині коокор і пов'язані з нею звичаї - Монголія

Традиційна техніка приготування айрага в посудині коокор і пов'язані з нею звичаї включають виробництво айрага - ферментованого напою з молока кобили - і необхідного для цього обладнання, такого як коокор (посудину з волової шкіри).

Культурний комплекс Бумба-мей-бій штату Мараньян - Бразилія

Культурний комплекс Бумба-мей-бій штату Мараньян - це ритуальна практика, що включає різні форми музичного, хореографічного, виконавської та ігрового вираження. Ця практика дуже символічна. Вона відтворює цикл життя і являє собою метафору людського існування.

Морна - музичний стиль в Кабо-Верде - Кабо Верде

Морна - це традиційна музично-хореографічна практика Кабо-Верде, в яку входять пісні, музика, поезія і танці. Морн можна співати або виконувати на струнних інструментах, таких як гітара, скрипка і гавайська гітара.

Візантійський спів - Кіпр, Греція

Музична система візантійського співу - живе мистецтво, що існує вже понад дві тисячі років - виникло у Візантії. Орієнтоване на музичне вдосконалення літургійних текстів грецької православної церкви, візантійський спів нерозривно пов'язане з духовним життям і релігійним богослужінням.

Повідомляється, що репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини людства спрямований на підвищення обізнаності громадськості про традиції і знаннях громад без визнання стандартів переваги або винятковості.

Як раніше повідомляв УНН, Всесвітній фонд пам'ятників опублікував список об'єктів культурної спадщини 2020 року, які потребують термінової реставрації.

Українські Національні Новини

Культура