vivedeni-groshi-z-ukrayinskikh-oblenergo-zavozili-do-ofisu-surkisiv-rozsliduvannya

Виведені гроші з українських обленерго завозили до офісу Суркісів - розслідування

 • 26496 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. Брати Ігор та Григорій Суркіси стали головними героями журналістського розслідування програми "Схеми" на "Радіо Свобода", передає УНН.

Так, журналісти опублікували записи телефонних розмов братів Суркісів з колишнім головою правління ПРАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" Дмитром Крючковим.

Аудіо засвідчує вірогідну причетність братів Суркісів та Крючкова до афер з “Черкасиобленерго” та “Харківобленерго”.

Судячи з розмов, Крючков регулярно дає вказівки відвозити різні суми грошей в офіс братам Суркісам.

“​Контрольний пакет акцій “Черкасиобленерго”, як і у випадку із Запоріжжям, належить державі в особі Фонду держмайна. У 2015-му безпосередньо управляла підприємством лояльна братам Суркісам людина – Світлана Кузьмінська, на той час ще й співмешканка Дмитра Крючкова”, – зазначають журналісти.

​На одному із записів чутно, що вона замість Крючкова піднімає слухавку його телефону – і дає водію Крючкова Андрію вказівку завезти 600 тисяч доларів у приймальню Суркісів.

​”У Черкасах детективи НАБУ також виявили схему з виведення грошей – ідентичну до тієї, яка була ними розкрита у Запоріжжі. Керівниця “Черкасобленерго” Кузьмінська, “Енергомережа” Крючкова та підприємство олігарха Фірташа “Азот”, за версією слідства, домовились, що за поставлену електроенергію “Азот” розрахується з Крючковим. А той вже у свою чергу – згодом віддасть гроші обленерго. Так “Енергомережа” отримала майже 300 мільйонів гривень. Але гроші обленерго не віддала”, – йдеться у розслідуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АМКУ оштрафував обленерго Суркісів на майже 15 млн грн 

​Зв’язок братів Суркісів з "Енергомережею" на більш промовистому прикладі – футболі, роз'яснив журналіст Дмитро Рясний.

"Розподіл ролей – це як гра в футбол. Є нападники, є захисники, є власники клубу. Брати Суркіси в даному разі, як вони володіють клубом "Динамо Київ" – так само вони володіли клубом неофіційних заробітків на "Енергомережі", - каже він.

Зазначається, що “Схеми” звернулися за коментарем до фігурантів, згаданих у матеріалі.

​Ігор та Григорій Суркіси отримали запитання журналістів щодо своєї ролі у схемах Крючкова в енергетиці – але так і не відповіли на них до ефіру. ​

Натомість, голова фракції БПП Ігор Коненко, прізвище якого також фігурує у розслідуванні, пообіцяв надати свій коментар журналістам після ефіру оприлюдненої програми, зазначили у "Схемах".

Нагадаємо, на махінаціях з боргами обленерго, мажоритарієм яких є держава, брати Ігор і Григорій Суркіси могли заробити сотні мільйонів гривень. Йдеться про приблизно 679 млн грн, пише “Новое время”. 

Детективи НАБУ розслідують за цими фактами кримінальне провадження, однак поки без особливих результатів. Напереді, правда, у судах Бюро вдалося довести незаконність угод “Енергомережі” про купівлю боргів обленерго (“Запоріжжяобленерго” у тому числі — ред.) та домогтися визнання їх недійсними.

Директору компанії “Енергомережа” Дмитру Крючкову САП повідомила про підозру, однак сам фігурант переховується у Німеччині. Про наміри його екстрадиції заявляли, однак до цього часу її не сталося. 

Додамо, що в рамках справи НАБУ, братів Суркісів викликали на допити, однак про оголошення підозр не повідомлялося. 

Українські Національні Новини

Політика