vcheni-znayshli-dokazi-naydavnishoyi-z-vidomikh-operatsiy-provedenoyi-31-000-rokiv-tomu

Вчені знайшли докази найдавнішої з відомих операцій, проведеної 31 000 років тому

 • 194661 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. На острові Борнео археологи знайшли останки молодого мисливця-збирача, який пережив ампутацію лівої гомілки близько 31 000 років тому. Це відкриття може переписати історію хірургії, повідомляє The Washington Post, інформує УНН.

Деталі

Знахідка на індонезійській частині острова Борнео, опублікована в журналі Nature, вважається найдавнішим відомим прикладом складної ампутації, який випередив інші операції кам’яного віку на десятки тисяч років.

Останки були знайдені у великій печері, яка містить деякі з найдавніших у світі наскельних малюнків, створених приблизно 40 000 років тому. Скелет був датований за зразками осадових відкладень навколо поховання та фрагментами зубів.

Молодий мисливець-збирач, очевидно, не тільки пережив складну операцію, але й прожив ще шість-дев’ять років у не надто «гостинному» регіоні тропічних лісів.

Меландрі Влок, палеопатолог з Сіднейського університету, оглянула останки та підтвердила помітні кісткові нарости, пов’язані із загоєнням, припустивши, що кінцівку було ампутовано хірургічним шляхом, коли молодий мисливець-збирач був ще дитиною, за декілька років до його смерті у юнацькому віці.

Цитата

«Окостеніння уламків кістки також вказує на те, що час від часу тиснули на культю, оскільки молодий мисливець-збирач, ймовірно, спирався на неї після видалення кінцівки, що підтверджує проведення саме ампутації.

Ампутація також навряд чи була спричинена нападом тварини чи іншим нещасним випадком, оскільки вони зазвичай викликають розтрощення кісток».

«Медичні навички та майстерність, продемонстровані цією ампутацією, контрастують із переліком жахів, які чекали на пацієнтів середньовічних хірургів у Європі. Сучасна ж медицина досягла регулярного успіху в ампутаціях лише після відкриття антисептиків на рубежі минулого століття», — пишуть автори статті.

Експерти в медицині погоджуються, що людям не вистачало навичок і технологій для виконання важких хірургічних процедур, таких як ампутація, доки люди не почали займатися землеробством і жити в постійних поселеннях, а це відбувалося тільки протягом останніх 10 000 років. Навіть тоді, до появи антисептиків, більшість людей, яким проводили операцію з ампутації, помирали від втрати крові та шоку чи подальшої інфекції.

Останнє відкриття вчених ставить під сумнів думку про те, що «розвинена медицина була за межами можливостей цих ранніх племен, що виживали завдяки збиральству та полюванню», — заявив Тім Мелоні, археолог з австралійського Університету Гріффіта й один із провідних дослідників проекту. 

Однак досі залишається невідомим, чи була ампутація рідкісною та одиничною подією, чи найдавніші люди зуміли досягнути такого високого рівня майстерності в цій галузі.

Нагадаємо

В Ізраїлі виявлено рідкісний бивень слона віком 500 тисяч років.

Українські Національні Новини

Новини Світу