vazhliva-riznitsya-vinograd-poyasnila-chomu-na-antitila-treba-zdavati-krov-a-na-antigen-mazok-iz-nosoglotki

Важлива різниця: Виноград пояснила, чому на антитіла треба здавати кров, а на антиген – мазок із носоглотки

 • 20030 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Коли ми говоримо про ІФА-тести, то чомусь вважаємо, що здавати потрібно виключно кров. Це правильно лише тоді, коли ви хочете зробити ІФА-тест на антитіла, які шукаються саме в сироватці крові, що беруть з вени. А біологічним матеріалом для ІФА-тесту на антиген коронавірусу служить як раз змив (мазок) з носоглотки – того місця де найперше "селиться" коронавірус. Різницю між забором біологічного матеріалу для ІФА-тестів на антиген коронавірусу та на антитіла до нього УНН пояснила епідеміолог, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталя Виноград.

Цитата:

"Коли ми говоримо про ІФА тести на антитіла, то забирається сироватка крові. Це загальноприйнята процедура для будь-яких збудників, але просто тест-система повинна бути специфічна під те, що ми хочемо знайти. Це не нова технологія, вона стандартизована у світі. Наприклад, на той же COVID-19, якщо ми хочемо знайти антитіла коронавірусу – береться сироватка крові з вени та досліджується. Наголошую, це на виявлення антитіл", - зазначила Виноград.

Деталі

Варто також запам'ятати, що ІФА-тести на антитіла використовуються для визначення імунітету до COVID-19, коли людина вже перехворіла. А ось ІФА на антиген, за словами епідеміолога, використовуються для визначення самого COVID-19 з перших днів інфікування.

"Біологічним матеріалом для ІФА-тесту на антиген може послужити змив з носоглотки. Це якраз той матеріал клінічний, де є наявний збудник, тобто – антиген. Бо це ми й шукаємо", - підсумувала вона.

 

Українські Національні Новини

Суспільство