vashington-zaklikav-moskvu-zvilniti-oleksiya-navalnogo

Вашингтон закликав Москву звільнити Олексія Навального

 • 15166 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. США знову закликали владу Росії звільнити опозиціонера Олексія Навального й інших росіян, затриманих на акціях протесту, що відбулися 23 січня у десятках російських міст. Про це у понеділок, 25 січня, заявила речниця Білого дому Джен Псакі на пресбрифінгу, відповідаючи на запитання журналіста, якою буде реакція адміністрації Байдена на події в Росії, передає УНН із посиланням на DW.

Цитата:

"Я просто повторю наш попередній заклик до російської влади - звільнити всіх затриманих, а також негайно і без умов звільнити Олексія Навального", - заявила Псакі.

"Президент США Джо Байден розглядатиме всі варіанти як відповідь на затримання Олексія Навального", - додала Псакі.

Деталі

Псакі заявила, що на даний час президент Джо Байден і його адміністрація залишають за собою право вжити заходів у відповідь на розвиток ситуації з затриманням Олексія Навального.

Що передувало:

Напередодні Державний департамент США засудив жорстку тактику щодо демонстрантів та журналістів на протестах в Росії 23 січня. У Держдепі закликали звільнити всіх, хто "був затриманий за реалізацію своїх загальних прав", а також "негайно та без будь-яких умов" звільнити Олексія Навального.

Як повідомлялось, Навального затримали у Росії 17 січня відразу після його повернення з Німеччини, де він лікувався через отруєння "Новачком", спричинене, за даними розслідувань та влади країн Заходу, за розпорядженням Москви. 23 січня у понад 100 містах Росії, а також у кількох містах світу відбулись акції протесту та мітинги на підтримку Навального.

У Москві на мітинг, за різними оцінками, вийшли від 15 тисяч до 50 тисяч осіб, у Санкт-Петербурзі - 10-20 тисяч, у Єкатеринбурзі та в Нижньому Новгороді - по 10 тисяч. Під час акцій у Росії силовики проводили масові затримання. За даними правозахисного порталу "ОВД-ИНФО", затримано щонайменше 3564 людини.

Позиція ЄС щодо протестів та Навального

18 січня Євросоюз засудив затримання Навального і закликав негайно звільнити його.

У той же день глави МЗС Латвії, Литви та Естонії направили верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю лист із закликом "вжити додаткових жорсткі дипломатичні заходи щодо посилення тиску на російську владу, щоб сприяти звільненню Навального". Країни Балтії заявили про необхідність обговорити цю тему, "в тому числі щодо можливого введення нових обмежувальних заходів", на засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС 25 січня.

Позиція України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба напередодні прокоментував протести у Росії. Коментуючи затримання опозиціонера Олексія Навального, який, на думку міністра є уособленням протестів, глава МЗС озвучив приказку "ворог мого ворога - мій друг".

Українські Національні Новини

Новини Світу