v-ukraini-na-tli-poteplinnia-spozhyvannia-elektryky-znyzylosia-defitsytu-ne-prohnozuietsia-ukrenerho

В Україні на тлі потепління споживання електрики знизилося, дефіциту не прогнозується - Укренерго

 • 25522 переглядiв

Споживання електроенергії в Україні дещо знизилося завдяки теплій погоді, що дозволило уникнути потенційного дефіциту, попри високе загальне споживання

В Україні сьогодні через потепління рівень споживання електроенергії дещо знизився, дефіциту не прогнозується. Напередодні ж для покриття дефіциту в енергосистемі брали аварійну допомогу з Румунії та Польщі, повідомили у вівторок у НЕК "Укренерго", пише УНН.

Сьогодні через потепління рівень споживання дещо знизився, дефіциту не прогнозується

- повідомили в Укренерго у Telegram.

Але, як повідомляється, попри зниження, загалом рівень споживання залишається на високому рівні, що створює додаткове навантаження на енергосистему. Українців закликали споживати електроенергію ощадливо.

Учора, 11 грудня, як вказано, "споживання знову було на рекордно високому рівні". "Добовий максимум споживання був ранковим та всього 0,4% не дотягнув до рекордного в цьому опалювальному сезону показника 7 грудня", - ідеться у повідомленні.

Генерація

"Станом на ранок повернулись в роботу три блоки на теплових електростанціях та один на теплоелектроцентралі. Проте ситуація залишається складною. На деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть виробляти електроенергію через хмарну погоду", - зазначили у НЕК.

Аварійна допомога

Вчора, 11 грудня, для компенсації дефіциту в енергосистемі, що виник через недостатність генерації, Укренерго, як зазначається, було змушене залучити аварійну допомогу з Румунії та Польщі.

"Водночас ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються", - зазначили в Укренерго.

Експорт/імпорт

Експорт сьогодні відсутній. Імпорт електроенергії здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини та Румунії, повідомили у НЕК. 

Аварії та знеструмлення

"Пропускна здатність високовольтних мереж Укренерго достатня для покриття наявного попиту", - зазначили у НЕК.

Вчора дією захисту, як повідомляється, відключалося обладнання на одній з високовольтних підстанцій в західному регіоні. Причина - перекриття стрілою автокрана високовольтної лінії, через що спрацював автоматичний захист. Енергоживлення споживачів було відновлено через 10 хвилин.

На ранок 12 грудня, як вказано, знеструмлено через негоду 193 населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Тернопільській областях.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 432 населені пункти. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Юлія Шрамко

Економіка