v-ramkakh-kampaniyi-z-poshuku-pridatnikh-dlya-zhittya-planet-naukovtsi-detalno-vivchatimut-tri-ekzoplaneti

В рамках пошуку придатних для життя планет - науковці детально вивчатимуть три екзопланети

 • 16826 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. Американський орбітальний телескоп TESS, що приступив до спостережень в липні минулого року, відкрив вже близько 20 екзопланет, причому три з них заслуговують більш уважного вивчення в рамках кампанії з пошуку придатних для життя планет. Про це повідомляє УНН з посиланням на дослідження, опубліковане в спеціалізованому журналі Nature Astronomy.

Ці три екзопланети обертаються навколо зірки - червоного карлика, який отримав позначення TOI-270 і знаходиться в 73 світлових роках від Сонячної системи. Одна з них за розмірами перевищує Землю, обертається навколо зірки за 3,4 доби, а температура на її поверхні, ймовірно, сягає 254 градусів Цельсія. Період обертання другий планети - найбільшої в цій системі - оцінюється в 5,7 доби і температура її верхніх шарів досягає 150 градусів Цельсія, а верхні шари атмосфери третьої екзопланети, з періодом обертання 11,4 діб, віддаленої від зірки на 10 млн км, прогріваються до 67 градусів Цельсія. Як зазначила телекомпанія CNN з посиланням на керівника програми досліджень TESS, співробітника Массачусетського технологічного інституту Максиміліана Гюнтера, вивчення планетної системи зірки TOI-270 "становить інтерес з дуже багатьох причин".

Основні цілі орбітального телескопа TESS - зірки і їх системи, що знаходяться на відстані до 300 світлових років від Землі. Передбачається, що обсерваторія, оснащена чотирма ширококутними камерами, вивчить більше 200 тисяч зірок із завданням виявити на їх яскравому тлі крихітні плями, які можуть виявитися екзопланетами. Ними в подальшому більш поглиблено займатимуться вже інші телескопи, зокрема, James Webb з діаметром дзеркала 6,5 м, запуск якого в космос планується на 30 березня 2021 року.

За оцінками астрономів, в галактиці Чумацький шлях, в якій знаходиться наша Сонячна система, є щонайменше 11 млрд планет, порівнянних за розміром із Землею. Діаметр спіральної галактики Чумацький Шлях оцінюється в 100-200 тисяч світлових років, а загальне число зірок в ній оцінюється в 200-400 млрд.

Як зазначав УНН, Індія запустила на Місяць ракету з орбітальною станцією і місяцеходом.

Українські Національні Новини

Новини Світу