v-okupovanomu-krimu-kritichniy-zapas-vodi

В окупованому Криму критичний запас води

 • 21042 переглядiв

КИЇВ. 4 грудня. УНН. Протягом 2020 року сумарний запас води у водосховищах Криму склав 31.308 млн куб.м, що на 61.672 млн куб.м менше, аніж станом на початок року. Про це повідомляє Кримське управління з гідрометеорології і моніторингу навколишнього середовища, інформує УНН.

“Приплив води в водосховища природного стоку був незначним і в млн куб.м склав: Бєлогорське - 0.475, Сімферопольське - 0.302, Щасливе - 0.108. У Партизанському і Чорноріченському водосховищах приплив води був відсутній. Продовжувалося використання запасів води, що залишилися у водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких до кінця року склав 31.308 млн куб.м, що на 5.364 млн куб.м менше, ніж місяць тому і на 61.672 млн куб.м менше, ніж рік тому”, - заявили в відомстві.

Так, в управлінні з гідрометеорології і моніторингу навколишнього середовища повідомляють, що за багаторічними даними на території Криму грудень і січень — місяці з найбільшою кількістю опадів холодного періоду року, але в грудні поточного року, як і в попередні місяці, в басейнах річок спостерігалося значний їх недобір.

До того ж у басейнах річок Кучук-Карасу, Чорна, Салгир випало 6.0-9.9 мм опадів (12-15% норми); в басейнах річок ПБК - 40.4-50.6 мм опадів (42-51% норми), а в басейнах інших річок - 12.2-19.0 мм опадів (24-40% норми). Незначною була кількість опадів, що випали в Кримських горах. За відомостями гірських метеостанцій в районі Ай-Петрі спостерігалося 46.2 мм опадів (27% норми), а на Ангарському Перевалі - 44.9 мм опадів (40% норми).

У звіті зазначається, що в умовах дефіциту опадів і високих температур повітря, поліпшення гідрологічної обстановки в басейнах річок не відбулося. Осіння межень перейшла в зимову. Всупереч прогнозам, в верхів'ях річок Альма, Чорна, вище Партизанського і Чорноріченського водосховищ до теперішнього часу відсутній стік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексаналітик Держдепартаменту США: водна криза у Криму загрожує перерости в гуманітарну катастрофу

"За інформацію гідрометеорологів, останній раз відсутність стоку в кінці грудня в верхів'ї річки Альма спостерігалася в 1998 році, а у верхів'ї Чорної - в 1985 і 2010. У більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії зберігається пересихання. До кінця грудня пересихання верхів'я річки Альма, вище Партизанського водосховища продовжується 150 днів, а верхів'я річки Чорна вище Чорноріченського водосховища - 141 день", - заявили в управлінні.

За інформацією гідрометеорологів, водність річок дуже низька для цієї пори року. Середні за місяць витрати води на річках Бельбек, Салгір, Малий Салгір, Біюк-Карасу, Демерджі склали 0.10-0.22 куб.м /с, на малих річках 0.002-0.083 куб.м / с і були: на річках Демерджі і Малий Салгір в межах 41-52% норми, а на решті річок в межах 1-17% норми.

Нагадаємо, що навесні окупаційна влада обіцяє збільшити подачу води жителям Сімферополя з підземних джерел.

Але, водночас, УНН повідомляв, що в окупованому Криму пересох водоспад.

Також за словами заступника директора Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук Михайла Яцюка, навіть якщо зима та весна 2021 року будуть багатими на опади, наповнити водосховища в анексованому Криму це не дозволить.

Українські Національні Новини

Політика