v-gontareva-bazoviy-stsenariy-peredbachaye-chotiri-transhi-mvf-u-5-4-mlrd-dol

В.Гонтарева: базовий сценарій передбачає чотири транші МВФ у 5,4 млрд дол.

 • 10024 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Базовий сценарій розвитку економіки України передбачає отримання чотирьох траншів від Міжнародного валютного фонду на суму 5,4 мільярда доларів, з яких 1 мільярд доларів - в найближчі тижні. Про це розповіла голова Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю Reuters, передає УНН.

В.Гонтарева сказала, що "базовий сценарій", який передбачає відсутність загострення на сході України, збереження макроекономічної стабільності і продовження співпраці з МВФ, передбачає подальше скасування обмежень, що розпочав НБУ. Зокрема, регулятор хоче збільшити ліміт відкритої валютної позиції банків до 5% їх капіталу з 0,5% зараз, що в 10 разів збільшить суму валюти, яку банки зможуть купувати і продавати за власні кошти. Це зменшить необхідність в інтервенціях центрального банку, який часто купує або продає валюту для згладжування короткострокових дисбалансів між попитом і пропозицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ сподівається на подальше зниження облікової ставки у 2017 році

"Все, що пов'язано з експортними-імпортними операціями, інвестиціями у нас пріоритет, щоб тут не було ніяких обмежень Перший пріоритет, який зараз хочемо вирішувати, - це виплата дивідендів за 2016 рік", - сказала В.Гонтарева.

За її словами, "базовий сценарій передбачає отримання чотирьох траншів МВФ на суму 5,4 мільярда дол., з яких 1 мільярд дол. в найближчі тижні.

"Для отримання цього траншу ми виконали всі попередні умови і структурні маяки", - сказала В.Гонтарева.

За її словами, узгоджуються терміни реалізації реформ, необхідних для отримання наступних траншів.

Незважаючи на те, що переговори про завершення третього перегляду виконання програми і отримання четвертого траншу затягнулися з минулого року, голова НБУ впевнена, що у Києва є всі шанси отримати всю суму за рік.

"Транші ви можете об'єднувати, щоб не треба було весь час робити рев'ю, можна брати підвищені зобов'язання, зробити реформи швидше", - сказала вона.

Нагадаємо, 14 лютого міністр фінансів О.Данилюк припустив, що МВФ ухвалить рішення щодо траншу для України за 2-3 тижні.

Українські Національні Новини

Економіка