v-2021-rotsi-temperaturni-rekordi-zafiksuvali-ponad-400-meteostantsiy-svitu

В 2021 році температурні рекорди зафіксували понад 400 метеостанцій світу

 • 28345 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. У минулому році по всьому світу було зафіксовано понад 400 температурних рекордів, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Цитата

"За словами кліматолога, який збирає дані про погоду понад 30 років, понад 400 метеостанцій у всьому світі побили свої найвищі температурні рекорди у 2021 році", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що метеоролог Максиміліано Еррера відстежує екстремальні погодні умови по всьому світу і щорічно публікує список рекордів, що були побиті в попередньому році. Він і багато інших кліматологів і метеорологів, які уважно стежать за цими питаннями, очікують, що 2021 рік, ймовірно, не буде найспекотнішим роком в історії.

"Але, швидше за все, він увійде до п'ятірки або шістку лідерів, продовживши довгостроковий висхідний тренд. Останні шість років були шістьма найспекотнішими за всю історію спостережень", - наголошується в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН зафіксувала рекордну спеку в Арктиці

За словами Еррери, десять країн - Оман, ОАЕ, Канада, США, Марокко, Туреччина, Тайвань, Італія, Туніс і Домінікана - побили або зрівняли свій національний рекорд, 107 країн побили свій місячний рекорд високої температури, а п'ять побили свій місячний рекорд низької температури.

Також було встановлено кілька континентальних та планетарних рекордів: в Африці були найтепліші червень та вересень. Серпень приніс 48,8°C в Сіракузах, Італія, найвищу температуру, коли-небудь зареєстровану в Європі.

У липні у Фернес-Крік у Долині Смерті в США вже було 54,4°C - найвища достовірно зареєстрована температура на Землі.

"За даними Китайського метеорологічного управління, Китай пережив найспекотніший рік за всю історію. Але справжній шок викликав дощ, що обрушився на центральну провінцію Хенань: за три дні в цьому регіоні випало більше опадів, ніж зазвичай випадає за цілий рік.

Цзя Сяолун, заступник голови Національного кліматичного центру, заявив, що ситуація минулого року була ненормальною", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Алясці зафіксували рекордно високу температуру майже 20°C

"Потепління було головною темою Китаю в 2021 році. У контексті глобального потепління екстремальні погодні та кліматичні явища, що повторюються, стали нормою, що також є серйозною проблемою для запобігання лих та пом'якшення їх наслідків", - сказав Цзя Сяолун.

Зазначається, що іншими ключовими незвичайними погодними явищами минулого року були сибірська спека влітку та сильні морози у Техасі у лютому. Але ключовою подією 2021 року для метеорологічного та кліматологічного співтовариства стала екстремальна хвиля тепла, що обрушилася на західне узбережжя США у червні/липні.

Додамо

Минулого року на півночі Гренландії зареєстрували аномально високу температуру повітря: +8,3 °C.

Українські Національні Новини

Новини Світу