ukrayintsi-bilshe-sturbovani-tsinami-na-produkti-anizh-stanom-ekologiyi-ekspert

Українці більше стурбовані цінами на продукти, аніж станом екології - експерт

 • 4633 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. Сучасний екологічний стан навколишнього середовища сягнув критичної межі. Про це в коментарі УНН заявила еколог Тетяна Лампіка.

"Ми не думаємо про те, яким повітрям ми дихаємо та які продукти споживаємо, бо для нас на першому місці стоять соціальні питання - де взяти гроші на їжу, на сплату комунальних послуг. І тільки після того, як постане питання, а де взяти гроші на ліки - ми починаємо замислюватися над причиною виникнення хвороби. І дуже шкода, бо стан екології в Україні давно не радує", - зазначила вона.

Екологічна свідомість українців наразі дуже низька, додала Лампіка.

"Екологічна безграмотність громадян пов'язана, зокрема, і з тим, що у нас не ведеться та не оприлюднюється належний моніторинг стану навколишнього середовища. У Мінприроди, наприклад, немає відділу, який би збирав такі дані. А звідки нам, простим громадянам, їх черпати?" - пояснила вона.

Поряд з цим, мізерним є рівень штрафів за порушення екологічного законодавства.

"17 гривень за викинуте сміття - це, як мінімум, смішно", - заявила еколог.

Разом з тим, сподіватися лише на державу і владу не варто, наголосила експерт. Люди повинні усвідомлювати власну відповідальність за екологічно чисте майбутнє, вважає Лампіка.

Нагадаємо, 8 травня в місті Черкаси на території загальноосвітньої школи №8 під час проведення шкільної лінійки відчули погіршення самопочуття 15 учнів школи (2-9 класи). Всього на лінійці перебувало 424 учні. Навчальний процес в школі призупинили. Загалом до обласної лікарні у Черкасах звернулися 94 дитини, 53 із них госпіталізовано. Також було госпіталізовано двох дорослих. Втім, причини отруєння досі невідомі.

Тим часом в Україні накопичено вже понад 12 млн тонн отрутохімікатів, які здебільшого зберігаються у неналежному стані, протікають у грунт та випаровуються у повітря.

Українські Національні Новини

Суспільство