ukrayina-z-partnerami-pratsyuyut-nad-planom-strimuvannya-rosiyi-vin-vklyuchaye-ekonomichni-udari-po-moskvi-ta-zmitsnennya-zsu

Україна з партнерами працюють над планом стримування Росії. Він включає “економічні удари” по Москві та зміцнення ЗСУ

 • 20599 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Україна з європейськими та американськими партнерами працює над комплексним планом стримування Росії від подальших агресивних дій. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу в четвер, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Минулого тижня була велика українська делегація в Вашингтоні, цього тижня - в Брюсселі, і ми мобілізували в обох столицях ключових євроатлантичних партнерів на підтримку України. Між різними столицями та інституціями зараз ведеться робота з розробки комплексного пакету стримування Росії. Він включає політичний та дипломатичний тиск, болісні економічні удари на випадок розширення російської агресії, і список конкретних потреб для зміцнення збройних сил України”, - сказав міністр.

Деталі

Кулеба нагадав, що в межах візиту до Брюсселя провів переговори з керівництвом НАТО та ЄС, головами дипломатії країн ЄС, міністрами Асоційованого тріо, міністрами Нормандського формату - без російської сторони, взяв участь у засіданні міністрів закордонних справ держав ЄС та партнерів Східного партнерства.

Очільник МЗС констатував, що агресивність Росії і на дипломатичному, і на військовому напрямках суттєво зросла протягом останніх тижнів. Водночас він зазначив, що Україна вже активно консолідує партнерів для протидії гібридним загрозам.

“Ми, українські дипломати, зміцнюємо безпеку за трьома напрямами: союзники, санкції, зброя. Тобто політична підтримка України з боку ключових євроатлантичних партнерів, посилення дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора, досягнення домовленості про постачання додаткової оборонної зброї для нашої армії. Мої переговори у США минулого тижня та в ЄС і НАТО цього тижня були спрямовані саме на це. І ми повернулися з необхідним на даний момент результатом”, - додав він.

Що було раніше

На початку листопада The Washington Post повідомила про стягування російських військових до кордону з Україною.

Американські і європейські чиновники заявили виданню, що бачать "незвичайні переміщення техніки і військових на західному фланзі Росії" і почали фіксувати це після завершення російсько-білоруських навчань "Захід-2021", які відбулися з 10 по 15 вересня. У матеріалі наголошується, що пересування військ відбувається на тлі того, що Росія зайняла більш жорстку позицію щодо України, а конфлікт на Донбасі "увійшов в нову стадію".

Пізніше видання Politico опублікувало супутникові знімки, що підтверджують повідомлення про те, що Росія знову концентрує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Прессекретар Президента України Сергій Нікіфоров заявив, що Україна не має підтвердження інформації про те, що Росія знову нарощує кількість військових у Криму, ОРДЛО та поблизу українських кордонів. Міністерство оборони називає ці повідомлення елементами психологічного або пропагандистського тиску, кажуть в ОПУ.

Однак новина викликала занепокоєння деяких офіційних осіб у США та Європі. Так, Пентагон заявив, що стежить за нарощуванням російських військ біля кордонів України. А президент Сполучених Штатів Джо Байден навіть відправив до Москви главу ЦРУ Білла Бернса, щоб попередити Кремль про те, що США уважно стежать за нарощуванням військ біля кордону з Україною, і спробувати визначити, чим керується у своїх діях Росія.

У понеділок Франція і Німеччина застерегли Росію від заподіяння шкоди територіальній цілісності України на тлі масштабної і незвичайної концентрації російських військ на кордонах країни.

15 листопада видання Bloomberg повідомило, що США разом з європейськими союзниками готують відповідь, якщо Росія почне широкомасштабне вторгнення в Україну.

Українські Національні Новини

Політика