ukrayina-khoche-priyednatisya-do-yes-protyagom-dvokh-rokiv-premyer

Україна хоче приєднатися до ЄС протягом двох років - Прем'єр

 • 1095935 переглядiв

КИЇВ. 30 січня. УНН. Україна хоче приєднається до ЄС протягом двох років. Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у коментарі POLITICO, пише УНН.

Деталі

"У Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля є щільний дворічний графік для забезпечення членства в ЄС, який обов'язково домінуватиме в обговореннях цього тижня на історичному саміті ЄС-Україна", - пише видання.

Головне завдання єврокомісарів, які вирушать до Києва наприкінці цього тижня напередодні п'ятничного саміту з Президентом України Володимиром Зеленським та очільниками Європейської комісії і Ради ЄС, як зазначається, "ймовірно, полягатиме в управлінні очікуваннями".

Сам Шмигаль ставить жорсткі терміни. "У нас дуже амбітний план приєднатися до Європейського Союзу протягом наступних двох років, - сказав він. - Тому ми очікуємо, що цього року, у 2023 році, у нас уже може бути ця попередня стадія переговорів".

Така заява "кидає рукавичку" істеблішменту ЄС, який намагається зберегти питання членства України як "набагато більш віддалену концепцію", ідеться в статті.

П'ятничний саміт у Києві - перша зустріч такого роду, яка відбудеться в зоні активних бойових дій - буде присвячений пошуку правильного балансу.

Хоча лідери країн ЄС і не будуть присутні, офіційні особи Європейської ради, як зазначено, були зайняті спілкуванням з країнами-членами блоку з приводу підсумкового комюніке.

Деякі країни наполягають на тому, що заява не повинна далеко відходити від формулювань, використаних на червневій Європейській раді, наголошуючи на тому, що, хоча майбутнє України перебуває в Європейському Союзі, країни-претенденти повинні відповідати певним критеріям. "Очікування в Києві досить високі, але необхідно виконати всі умови, які поставила комісія. Це процес, заснований на заслугах", - сказав один високопоставлений чиновник ЄС.

Проте, коли Зеленський зустрінеться з очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, очікується прогрес у цьому питанні, зазначає видання.

Шмигаль сказав, що сподівається, що в п'ятницю Україна зможе домогтися "істотного стрибка вперед", особливо в конкретних галузях - угода про "промисловий безвіз"; призупинення дії митних зборів на український експорт ще на рік; та "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) і включення України в зону мобільного роумінгу ЄС.

"Ми очікуємо прогресу і прискорення на нашому шляху до підписання цих угод", - сказав він.

Найгарячішою темою - і одним із головних питань щодо вступу України до ЄС - стане, як зазначається, боротьба України з корупцією. "Нам потрібна реформована Україна, - сказав високопоставлений чиновник ЄС, який брав активну участь у підготовці до саміту. - У нас не може бути такої ж України, як до війни".

Шмигаль наполягав на тому, що уряд Зеленського серйозно ставиться до корупції. "У нас непримиренний підхід до корупції", - сказав він, вказавши на "блискавичну швидкість", з якою чиновників усунули з посад цього місяця. "На жаль, корупція народилася не вчора, але ми впевнені, що викорінимо корупцію", - сказав він, як вказує видання, "відкрито заявивши, що це ключ до вступу країни в ЄС".

Він також сказав, що уряд готовий переглянути своє нещодавнє законодавство про Конституційний суд країни, щоб задовольнити вимоги як Європейської комісії, так і Венеціанської комісії, консультативного органу Ради Європи. За словами Шмигаля, зміни можуть відбутися вже цього тижня, напередодні саміту.

Шмигаль сказав, що ці питання будуть вирішуватися. "Ми проводимо консультації з Єврокомісією, щоб переконатися, що всі зроблені висновки можуть бути включені в текст", - сказав він.

Загалом же, зазначає видання, очікується, що символічна сила саміту цього тижня надішле москві переконливий сигнал про європейські прагнення України.

Українські Національні Новини

Політика