ukraina-postupovo-intehruietsia-v-yevropeiski-enerhorynky-minenerho-zaklykalo-biznes-do-novykh-investytsii-v-enerhetyku

Україна поступово інтегрується в європейські енергоринки: Міненерго закликало бізнес до нових інвестицій в енергетику

 • 23000 переглядiв

У Міненерго обговорили важливість залучення бізнесу до процесів відновлення та підсилення енергетичного сектору, розбудови енергетичної інфраструктури та інтеграції українських енергетичних ринків до європейських.

У Міненерго організували зустріч міжнародними партнерами, аби обговорити інтеграцію українських енергетичних ринків до європейських, що є складовою розвитку енергосектору країни. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Міненерго. 

Деталі 

До зустрічі залучили 90 представників компаній та іноземних дипломатів. З українською сторони виступали заступники міністра енергетики України Світлана Гринчук, Ярослав Демченков і Микола Колісник.

Учасники обговорили важливість залучення бізнесу до процесів відновлення та підсилення енергетичного сектору, розбудови енергетичної інфраструктури та впровадження нових стратегій і завдань, орієнтованих на європейські і світові практики.

Зокрема Ярослав Демченков звернув увагу на активізацію співпраці міжнародного бізнесу в енергетичному секторі навіть під час війни.

За його словами, цьому сприяє синхронізація української енергосистеми з європейською ENTSO-E, продовження інтеграції енергетичних ринків у загальноєвропейському контексті та законодавчі зміни.

Енергетичні ринки інтегруються у загальноєвропейські, стають більш передбачуваними та зрозумілими для інвесторів. (...) Зараз Міненерго активно працює над імплементацією четвертого енергопакета ЄС у національне законодавство. Це сприятиме подальшому розвитку використання відновлюваних джерел енергії, підвищенню гнучкості та стабільності на електроенергетичному ринку

 - розповів Демченков.

Окрім того, Микола Колісник зазначив, що Україна може запропонувати значну інвестиційну перевагу у вигляді дешевшого мегавата та метра кубічного, що є основною витратною складовою.

А також наголосив на перспективах розвитку та інвестування в газову галузь у контексті євроінтеграційних процесів.

У Європі через санкції відбувся певний дисбаланс на газовому ринку, і бізнес став обирати найбільш конкурентні середовища. Для України, де є власний виробіток і сховища, - це вигідна ситуація

- пояснив Колісник

У відомстві підкреслили, що  Міненерго зацікавлене у збільшенні присутності українських компаній на енергетичних ринках ЄС і відкрите до співпраці, надання експертної та іншої підтримки для досягнення відповідних завдань.

Нагадаємо

У Міненерго заявили, що Україна активно інтегрує свої енергетичні ринки в європейські, зосереджуючись на розвитку відновлюваної енергетики, залученні інвестицій та імплементації енергетичного законодавства ЄС для підвищення гнучкості та стабільності ринку електроенергії.

Володимир Омельченко

Економіка