ukraina-mozhlyvo-peretnula-yadernu-chervonu-liniiu-putina-newsweek

Україна, можливо, перетнула ядерну червону лінію путіна - Newsweek

 • 32883 переглядiв

Атаки українських безпілотників на російську радіолокаційну станцію, яка є частиною системи раннього попередження про ракетний напад, можливо, перетнули одну з "червоних ліній" москви щодо потенційного застосування ядерної зброї.

Атаки дронів на російську РЛС, можливо, перетнули одну з червоних ліній москви для потенційного застосування ядерної зброї. Про це пише Newsweek, передає УНН.

Деталі

Повідомляється, що вранці в середу і 11 квітня українські безпілотники атакували 590-й окремий радіотехнічний центр в/ч 84680 у місті Ковилкине. Ковилкіно розташоване в республіці Мордовія, приблизно за 360 миль від кордону з Україною.

На цьому об'єкті розташована загоризонтна радіолокаційна станція 29Б6 "Контейнер", яка є частиною російської мережі розвідки та раннього попередження про повітряно-космічні напади, зокрема з використанням балістичних ракет.

Джерела повідомляють, що результати нападу в середу все ще визначаються. За повідомленнями українських ЗМІ, під час атаки 11 квітня було пошкоджено будівлю командного пункту, а російська влада заявила, що було збито два безпілотні літальні апарати (БПЛА). 

Newsweek зв'язався з міністерством оборони росії і кремлем електронною поштою з проханням прокоментувати ситуацію.

Якби було порушено радіолокаційну систему "Контейнер", атаки могли б відповідати одній з "умов, що визначають можливість застосування російською федерацією ядерної зброї", як це передбачено указом президента 2020 року, зазначає видання.

До них відносяться "отримання достовірної інформації про запуск балістичних ракет, що атакують територію російської федерації і (або) її союзників", а також "застосування противником ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження на територіях російської федерації". 

Іншими критеріями названо "вплив противника на критично важливі державні або військові об'єкти російської федерації, вихід з ладу якого призведе до зриву дій ядерних сил у відповідь" і "агресія проти російської федерації із застосуванням звичайних озброєнь, коли саме існування держави перебуває під загрозою".

Newsweek додає, що загроза ядерної ескалації - чи то ядерна зброя, чи то катастрофа на одній із численних цивільних атомних електростанцій у зоні бойових дій - нависла над повномасштабним вторгненням росії в Україну від моменту його початку в лютому 2022 року.

Антоніна Туманова

Війна