u-yes-pochali-obgovoryuvati-embargo-na-yaderne-palivo-z-rf-politico

У ЄС почали обговорювати ембарго на ядерне паливо з рф - Politico

 • 154972 переглядiв

КИЇВ. 30 квітня. УНН. У Європейському Союзі почалися дискусії про заборону імпорту ядерного палива з рф для АЕС та проєктів з участю дочірньої компанії "Росатому", повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Як вказано, Німеччина підтримала вимоги щодо запровадження санкцій на імпорт урану з росії та інших частин цивільної атомної промисловості володимира путіна через його вторгнення в Україну, про що виданню повідомили п'ять дипломатів ЄС.

"Такий крок може вдарити по поставках урану, який є паливом для побудованих у росії атомних реакторів, а також для нових ядерних проектів, якими управляє дочірня компанія "Росатома" в Західній Європі, що базується в Парижі", - відзначає видання.

Четверо дипломатів заявили, що санкції щодо російської атомної промисловості обговорювалися на зустрічі з послами ЄС та Єврокомісією раніше цього тижня, причому Польща та країни Балтії очолили заклики до дії.

"Посол Німеччини в середу оголосив про нову позицію Берліна, заявивши, що вони не тільки згодні з нафтовими санкціями, але й активно підтримують поетапну відмову від нафти, а не просто обмеження цін, і заборону на російський уран", - сказав один із дипломатів ЄС.

Той факт, що Німеччина, економічний центр ЄС, тепер підтримала такий захід, як зазначається, робить цей крок значно вірогіднішим. Чимало депутатів Європарламенту також просили включити ядерну енергетику до санкційного списку ЄС.

"Для німців, австрійців та інших важливо, щоб ЄС повсюдно знижував свою енергетичну залежність від росії. Це включає і заборону на імпорт російського ядерного палива. Для них це не проблема", - сказав дипломат ЄС.

Поки неясно, коли можуть бути введені санкції на ядерний імпорт до ЄС. Але, як вказано, будь-який крок проти російської атомної промисловості не буде безболісним для європейців. ЄС імпортує майже весь свій уран із-за меж блоку. Близько 20 відсотків надходить із росії, що робить її другим за величиною постачальником ЄС після Нігеру.

Очікується, що введення санкцій щодо дочірньої компанії "Росатома", що базується в Парижі, стане особливо чутливим питанням для нещодавно переобраного президента Франції Еммануеля Макрона. Франція має великий сектор атомної енергетики та тісно співпрацює з "Росатомом" за декількома проектами через частково державну компанію EDF.

"Деякі країни... стурбовані ядерною безпекою. Знадобляться певні запобіжні заходи. Але, безумовно, є речі, на які можна накласти санкції, які безпосередньо не пов'язані з ядерною співпрацею", — сказав один із високопоставлених дипломатів ЄС.

Доповнення

Європейська комісія працює над пропозиціями щодо шостого пакету санкцій проти росії, включаючи потенційно заходи, спрямовані проти імпорту нафти. Очікується, що подробиці обговорять з країнами ЄС найближчими днями, на тлі того, як європейські уряди прагнуть посилити тиск на путіна, урізавши доходи від експорту енергоносіїв, які фінансують його вторгнення в Україну.

Українські Національні Новини

Економіка