u-yes-ochikuyut-ukhvalennya-v-ukrayini-zakonodavstva-schodo-upravlinnya-vidkhodami-bez-zatrimok

У ЄС очікують ухвалення в Україні законодавства щодо управління відходами без затримок

 • 6782 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. У Європейському Союзі розраховують на те, що в Україні буде ухвалено законопроекти щодо управління відходами без затримок. Про це сьогодні сказав голова представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі під час конференції “Нова політика управління відходами – шлях до циклічної економіки", передає кореспондент УНН.

"Ви дуже багато зробили, особливо ваше міністерство (Мінприроди - ред.), і тепер ми маємо ще трошки зробити для того, щоби це нове законодавство було би прийнято у Верховній Раді без затримки", - сказав посол.

Мінгареллі додав, що у цьому уряд має підтримку з боку ЄС у сфері управління відходами.

"Ми вважаємо, що це надзвичайно важливо для нас - об'єднати зусилля і намагатися вирішувати ці виклики колективно. Ми намагаємося, як тільки можемо, поділитися нашим досвідом з нашими українськими друзями, щоби разом ми мали краще життя і щоб майбутнє покоління могло жити у кращому світі", - додав він.

Нагадаємо, Мінприроди розробляє рамковий законопроект про управління відходами.

Щорічно наша країна накопичує близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% з яких - це тара, в тому числі пластикова. Експерти вказують, що проблема криється у відсутності мотивації українців цивілізовано поводитися зі сміттям, зокрема пластиковими пляшками.

Боротися з пластиком більшості європейських країн допомагає депозитна система збору тари.

Принцип її роботи полягає в тому, що при здачі пляшок у спеціальний автомат споживачам повертається частина грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок збере автомат - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти. Це в свою чергу зменшує кількість сміття, яке осідає в океанах і на звалищах.

Норвегія, наприклад, завдяки такій системі переробляє майже всі пластикові пляшки в країні. У 2016 році там переробили 598 млн пляшок, що становить 97% від загального обсягу.

В Україні така система запрацює, щойно народні депутати схвалять зареєстрований у парламенті законопроект.

Українські Національні Новини

Політика