u-tadzhikistani-prokhodyat-masovi-protesti-pislya-vbivstva-silovikami-mistsevogo-zhitelya-detali

У Таджикистані проходять масові протести після вбивства силовиками місцевого жителя: деталі

 • 16156 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. У Таджикистані люди вийшли на акцію протесту після вбивства 29-річного Гульбіддіна Зієбекова під час спецоперації силовиків. Вони принесли до будівлі адміністрації Гірничо-Бадахшанської автономної області (ДБАО) тіло загиблого і вимагали від влади притягнути до відповідальності винних, пише таджицька служба Радіо Свобода, інформує УНН.

Деталі

Під час заворушень у таджикистанському Хорозі загинули троє людей, поранення різного ступеня тяжкості отримали близько десяти протестувальників, у тому числі постраждали п'ятеро співробітників силових структур.

Родичі Гульбіддіна Зієбекова у четвер увечері винесли тіло молодика на площу перед адміністрацією Хорога з вимогою назвати причину затримання та вбивства. До них приєдналися місцеві мешканці. Після цього, за повідомленнями очевидців, по мітингу почали стріляти правоохоронці.

Жителі Хорога відмовляються розходитися, вони, як і раніше, знаходяться на площі, ситуація залишається напруженою. Урядові структури мають намір врегулювати ситуацію "шляхом мирних переговорів".

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Pamir Daily News (@pamirdailynews)

Що передувало

Інцидент стався вранці 25 листопада. У прокуратурі підтвердили, що в селі Шохдара було проведено операцію силових структур із упіймання Зієбекова, який перебував у розшуку за звинуваченням у захопленні заручників та розпалюванні національної ворожнечі.

За повідомленнями місцевих жителів, силовики вивели хлопця з дому та посадили до машини. При цьому Зієбеков не чинив опору та не зрозумів причину затримання, кажуть очевидці.

Через деякий час родичам повернули тіло чоловіка з вогнепальними пораненнями.

Деякі очевидці подій стверджують, що Гульбіддін Зієбеков отримав кулю в голову і загинув дорогою із Шохдари до Хорогу.
У прокуратурі стверджують, що "Зієбеков та кілька інших молодих людей 1 лютого 2020 року взяли в заручники помічника прокурора Рошткальїнського району Амірзоду і протягом восьми годин катували та били його".

Джерела видання припускають, що слідство у справі про побиття та катування співробітника прокуратури відновили після призначення нового голови ДБАО.

Українські Національні Новини

Новини Світу