u-ssha-ne-ochikuyut-proriviv-na-peregovorakh-z-rf-schodo-garantiy-bezpeki

У США не очікують проривів на переговорах з РФ щодо "гарантій безпеки"

 • 16512 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не очікує проривів на переговорах з РФ щодо "гарантій безпеки". Про це він повідомив ABC News, передає УНН.

Цитата

"Я не думаю, що наступного тижня ми побачимо будь-які прориви", — сказав Блінкен.

Деталі

За його словами, в ході зустрічі може бути досягнутий прогрес у вирішенні питань, що викликають заклопотаність у обох сторін.

"Якщо ми спостерігаємо деескалацію, якщо ми спостерігаємо зниження напруженості, це середовище, в якому ми можемо досягти реального прогресу і, знову ж таки, вирішити проблеми, розумні побоювання з обох сторін", — сказав Блінкен.

Крім того, він додав, що Росія і США можуть повернутися в договір про ракети середньої і малої дальності, з якого американці вийшли в 2019 році.

За його словами "можуть бути підстави для продовження" договору про ракети середньої і меншої дальності з Росією, з якого вийшла адміністрація Трампа і в порушенні якого США звинувачують Росію.

Доповнення

Попередні переговори Росії і США з питань безпеки стартують вже сьогодні, 9 січня.

Основна частина переговорів РФ і США щодо України і контролю над озброєннями пройде в Женеві 10 січня.

Контекст

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США відзначили, що Сполучені Штати планують почати переговори з Росією щодо гарантій європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, викликану розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Новини Світу