u-sbu-poyasnili-chomu-vidpustili-ekipazh-zatrimanogo-rosiyskogo-tankera

У СБУ пояснили, чому відпустили екіпаж затриманого російського танкера

 • 52828 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. Екіпажу затриманого Службою безпеки України спільно з Військовою прокуратурою російського танкера Neyma, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, дали можливість повернутися додому, тому що в ході слідчих дій з’ясувалося, що він не порушував норми Морського права та закони України. Про це повідомили у прес-центрі СБУ, передає УНН.

"Сьогодні слідчі Служби безпеки України та військової прокуратури затримали російський танкер Neyma, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці у 2018 році.

Під час проведення слідчих дій, встановлено, що екіпаж танкеру, які знаходилися на борту, не порушували норми Морського права та закони України, тому підстав для їх затримання встановлено не було. Дотримуючись українських законів, не порушуючи прав та свобод російських моряків, останнім надано безперешкодну можливість повернення додому до своїх родин", - йдеться в повідомленні.

У СБУ також підкреслили, що Україна є правовою державою, яка "сумлінно дотримується норм Морського міжнародного права та рішень Міжнародного трибуналу ООН по морському праву".

Нагадаємо, 24 липня, за інформацією українських прикордонників, в порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який під номером ІМО - 8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як уже відомий танкер Neyma, який був використаний для перекриття Керченської протоки.

Всю необхідну й отриману інформацію прикордонники передали військовій прокуратурі, яка веде цю справу.

Сьогодні СБУ затримала російський танкер. Групою військових прокурорів, прикордонників і слідчих СБУ на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії — обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записи радіопереговорів під час конфлікту, бортових журналів.

Згодом, за даними посольства Росії в Україні, члени екіпажу затриманого російського танкера Neyma повертаються в Росію.

Українські Національні Новини

Політика