u-rosii-v-politsii-pomer-chechenets-zatrymanyi-pislia-teraktu-v-krokus-siti-kholi

У Росії в поліції помер чеченець, затриманий після теракту в "Крокус Сіті Холі"

 • 61220 переглядiв

Чеченець Асхаб Успанов, затриманий у Москві після теракту в "Крокус Сіті Холі", помер під вартою в поліції через кілька годин після арешту, як стверджується, внаслідок катувань з боку російських силовиків.

Уродженець Чечні Асхаб Успанов, затриманий у Москві після теракту в "Крокус Сіті Холлі", помер за кілька годин після затримання у відділенні поліції. Про це повідомила його мати Таїса Успанова, повідомило видання "Агентство.Новости", передає УНН.

Деталі

Зазначається, що чеченський опозиційний рух 1ADAT, який першим повідомив про смерть Успанова з посиланням на свої джерела, уточнював, що його піддали тортурам до смерті.

За словами матері Успанова, перед затриманням він їхав на роботу до дружини, після затримання він зателефонував дружині та повідомив про це. Та хотіла їхати за ним, але він попросив її цього не робити.

У них на мене нічого немає

сказав чоловік.

Згодом, за словами матері, він передзвонив і попросив приїхати за ним до відділення. Успанов уточнив, що нагрубіянив силовикам.

Дружина Успанова приїхала в поліцію за дві години. Силовики сказали їй, що її чоловіка більше немає.

Як ні, я нещодавно з ним телефоном розмовляла

відповіла жінка.

Тоді співробітник поліції їй відповів: "Розмовляла, а тепер не будеш" (діалог наводиться у переказі матері).

Чоловіка поховали в Чечні, повідомила мати Успанова. За словами жінки, її син не міг бути причетним до теракту в "Крокус Сіті Холлі".

Доповнення

Раніше чеченський опозиційний рух 1ADAT повідомив, що, за його інформацією, у ніч після теракту в "Крокусі" столичні силовики затримали та запитали Успанова до смерті. За даними видання, він повертався після роботи додому та чекав автобуса на зупинці. Там на нього напали люди в масках, він чинив опір, бо не розумів, що то за люди. Тільки потім з'ясувалося, що це були правоохоронці Москви і затримали вони Успанова за підозрою в співучасті в теракті. Під час допиту російські силовики застосували тортури, зламали йому ребра, хребет, також на тілі залишилися сліди від удушень та повсюдні гематоми.

На опублікованому 1ADAT відео, чоловік каже, що силовики інсценували самогубство Успанова, намагаючись "приховати свій злочин". Мати загиблого заявила "Агентству", що її син нічого не міг зробити із собою, бо він був мусульманином.

"Агентству" не вдалося з'ясувати у матері, на якій конкретно зупинці був затриманий Успанов і в якому відділенні поліції він помер. Мати сказала, що не знає, бо на той час була у Ростові.

Успанов був зареєстрований як індивідуальний підприємець у будівельній сфері. За словами матері, він мав свою бригаду. За даними системи "СПАРК-Інтерфакс", ІП було ліквідовано у зв'язку зі смертю Успанова 22 березня.

Контекст

Учасників теракту силовики затримали за кілька годин після теракту, після чого кожного катували. Одному із затриманих відрізали частину вуха, іншого катували струмом, третього до суду доставили на лікарняній каталці, ймовірно, у напівсвідомому стані. Ще один затриманий був у суді з пластиковим мішком навколо шиї, який, зважаючи на все, використовували як кляп. На тілі та обличчях чоловіків були сліди побиття.

Теракт у підмосковному "Крокусі": заарештовано десятого фігуранта справи01.04.24, 19:45 • [views_0]

Лілія Подоляк

Суспільство