u-programi-medgarantiy-na-2021-rik-peredbachili-vaktsinatsiyu-vid-covid-19

У програмі медгарантій на 2021 рік передбачили вакцинацію від COVID-19

 • 13372 переглядiв

КИЇВ. 18 лютого. УНН. У Програму медичних гарантій на 2021 рік заклали 35 пакетів медичних послуг, які повинні оплачуватися з державного бюджету, серед них - пакет вакцинації проти COVID-19. Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров'я України, передає УНН.

"У новій Програмі медичних гарантій, яка почне діяти з 1 квітня 2021 року, закладено ще більше безоплатних послуг для українців. У проекті Програми медгарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг, серед них - пакет вакцинації проти COVID-19", - йдеться у повідомлені.

Цитата голови НСЗУ:

“У програму введено окремий пакет вакцинації від COVID-19. Національна служба здоров’я буде залучена у процес вакцинації. Ми перевірятимемо відповідність вимогам та укладатимемо договори із чітко визначеними медзакладами, спроможними здійснити вакцинацію. Сплачуватимемо за надані послуги закладам протягом усього періоду, поки триватиме вакцинації в Україні", - вказав очільник НСЗУ Андрій Віленський.

Деталі

Зі слів Віленського, щоб укласти договір на пакет вакцинації заклад повинен відповідати певним вимогам.

"Зокрема, входити у визначений перелік керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через розповсюдження COVID-19. Заклад має забезпечити дотримання холодового ланцюга при транспортуванні і зберіганні вакцин. Мати оснащене місце проведення вакцинації від COVID-19, проводити вакцинацію з розділенням потоків пацієнтів і дотримання правил епідеміологічної безпеки. Та забезпечити проведення двох раундів вакцинації для кожного пацієнта, якщо інше не передбачено інструкцією виробника вакцини від COVID-19", - роз'яснив голова НЗСУ.

Загалом у проекті Програми медгарантій - 2021 два пакети медичних послуг - нові, ще 5 - виокремлені із наявних пакетів медичних послуг. Як і у минулому році, Програма медичних гарантій охоплюватиме такі види медичної допомоги, як - первинна, спеціалізована та високоспеціалізована допомога, екстрена, паліативна допомога та реабілітація, медична допомогу дітям до 16 років та медична допомогу при вагітності та пологах.

Доповнення 

Програма медичних гарантій – перелік та обсяг медичних послуг та ліків, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних національних тарифів.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Угода України з Sinovac проводиться через компанію-посередника в Україні “Лекхім”, яку вибрав сам виробник. Раніше агентство Reuters з посиланням на лист імпортера повідомило, що "Лекхім" просив українську владу про дозвіл відкласти перші поставки вакцин до квітня, посилаючись на затримки з отриманням експортної ліцензії від уряду Китаю і пізніше ухвалення українським парламентом спеціального закону про реєстрацію вакцин.

Тим часом міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Наразі на реєстрації в Україні перебувають вакцини проти COVID-19 від Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca та Sinovac.

Старт вакцинації в Україні очікується до кінця поточного тижня - по 21 лютого.

Варто відзначити, Національне антикорупційне бюро повідомило, що в лютому почало розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19. 

Українські Національні Новини

Суспільство